Emilie Foto: Johannes Weckström /SVT

Gymnasieklasser lär sig vattenrusta

Uppdaterad
Publicerad

Just nu gör gymnasieelever från årskurs ett och två på Rudbecksgymnasiet i Örebro fältstudier och lär sig att återställa vattenmiljöer i Kilsbergen. Bland annat får de med egna ögon kika på den sällsynta flodpärlmusslan.

– Det är ganska många, men det är många kräftor också, säger Emilie Alenfelt.

Efter fältlunchen på stora parkeringen vid Storstenshöjden har de som ofrivilligt badat under förmiddagen lånat ihop torra klädesplagg och fått på sig vadarstövlar på nytt.

Könsmogen vid 20 års ålder

Innan förstaårseleverna från internationella IB-programmet med egna ögon ska få se flodpärlmusslorna får de en teorigenomgång av Per Ingvarsson som är vattenvårdsingenjör.

– Larven lever i vandrinsgfiskars gälar i ungefär tio månader, utvecklas och faller sedan till botten. Där blir den kvar och utvecklas. På tio år är den stor som en tumnagel och vid tjugo års ålder är den könsmogen, berättar han.

Så bär det av till Falkabäcken. Alla hjälper varandra över hala stenar och lömska lerhål. Vattenståndet har under lunchen sjunkit, eftersom kraftverket uppströms har strypt flödet.

Statliga pengar

Naturskyddsföreningen har sökt och beviljats pengar från Havs- och Vattenmyndigheten. Rudbecksgymnasiet har därmed kunnat införskaffa utrustning, ordna buss och hyra in expertföreläsare. 100 elever kommer under september månad göra fältstudier och återställa vattendrag för att gynna nyckelarter.

– Man får ju en helt annan upplevelse än att bara sitta i klassrummet. Man får verkligen se det på riktigt och förstå mer, säger gymnasieeleven Emilie Alenfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.