Kärleken är fri!? Foto: SVT

Gymnasieungdomar utbildas i hedersproblematik

Publicerad

Den 21 januari är det 15 år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far. Och hedersrelaterat våld och förtryck är ett ämne som gymnasieeleverna i Örebro kommer jobba med under våren. Bland annat genom att se pjäsen ”Kärleken är fri!?”.

Hedersvåld är ett ämne i projektet ”Jämställdhet och likvärdighet ger frihet” som Örebro kommuns gymnasieförvaltning påbörjade  2013.

– Vi har utbildat skolans personal i hedersproblematik och våld i nära relation, berättar Therese Maran, gymnasielärare på Rudbecksgymnasiet. Och nu är steget att utbilda eleverna.

Teater om våldet

Ett led i den utbildningen är att cirka 3.000 elever i Örebro kommer se teaterföreställningen ”Kärleken är fri!?”.  En pjäs som tar upp ämnet hedersrelaterat våld och förtryck och hur man kan förebygga det.

Jackie Hellqvist som går första året på Karolinska gymnasiet har sett pjäsen på Tegelbruket.

– Det är en pjäs. Men skådespelarna agerar ut mot oss också, berättar Jackie. Det kändes häftigt men i och med att det var ganska sorgliga händelser så blev man ledsen också.

Ahmad Farid Tavakoli Foto: Monika Bruhn/SVT

Ahmad Farid Tavakoli tyckte att pjäsen, på ett bra sätt, visade de problem som kan uppstå med till exempel kärlek över religionsgränser.

Pjäsen, som är regisserad av Michael Cocke, hade premiär våren 2014 och är en del av det nationella Arvsfondsprojektet Kärleken är fri (2014-2017).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.