För att hjälpa bönderna att komma igång håller Lantbrukarnas riksförbund, LRF, träffar runt om i Sverige.
– Det finns ett jättestort behov av att komma och lyssna och man får en vägledning till hur en generationsskiftesprocess kan gå till, säger Maria Rommerud, jurist på LRF Konsult.
Bönderna allt äldre
Det är tionde året i rad som träffarna hålls och inget slut är i sikte, eftersom landets bönder börjar bli till åren.
Ungefär hälften av bönderna är över 54 år. För tio år sedan var den siffran 41 procent, med andra ord har det ökat med nästan tio procent.
Därför gäller det att börja i tid eftersom en försäljning av en gård ofta tar många år att genomföra.
– Det gäller att hitta rätt förutsättningar och tajming. Barnen kan behöva säga upp sig från jobb och flytta hem. Utan problem kan det ta fem år, säger Maria Rommerud.
Fler än en familj som splittrats
Vid en försäljning tar man hänsyn till ekonomi, skatt och juridiska frågor.
– Det är fler än en familj som splittrats på grund av att man bråkar om arv. Det är lätt att missförstå varandra och därför är det viktigt att börja prata om de här frågorna, säger LRF-konsulten Maria Rommerud.
Vanligast är att ett barn tar över gården. Men oavsett om gården går i arv eller säljs på den öppna marknaden vill LRF att de äldre bönderna ska börja tänka på en framtid utan sin gård.
– Vi vill ju att våra gårdar ska kunna fortsätta producera mjölk, kött och skog. Det vill vi hjälpa till med och därför fortsätter vi ha de här träffarna.