Splitbild, en elevs hand som håller en penna över en lärobok och en bild på Hälleforspolitikern och moderaten Cecilia Albertsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Albertsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Hällefors. Foto: Arkivbild/SVT

Hällefors stoppar satsning på nya lärare – måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors kommun är den kommunen i länet som har minst andel behöriga lärare men nu när kommunen möts av krav på att strama åt ekonomin så är det ändå inom skolväsendet som besparingar görs.

Under onsdagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Hällefors att kommunen, som behöver spara in pengar, inte ska tillsätta de sex tjänsterna som var planerade inom bildning.

– Det är ju inte folk som får sparken och förlorar jobbet utan det rör sig om tjänster som inte var tillsatta, berättar Cecilia Albertsson (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Ville anställa SFI-lärare och modersmålslärare

– Det som är glädjande i sammanhanget att modersmålsläraren i förskolan blir klar förskolelärare i juni vilket betyder att språkkunskaperna kommer finnas kvar, säger Cecilia Albertsson som också poängterar att politik handlar om tuffa beslut.

Hör i klippet Cecilia Albertsson (M) förklara vad som ledde till beslutet i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.