Mathias Roos ser till att tiden går lite fortare och att de sociala kontakterna med omvärlden behålls för den som är ensam i coronatider. Foto: SVT

Han är de oroliga och ensammas kompis i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Två händer på ratten och blicken stadigt på vägen hindrar inte Mathias Roos från att hjälpa ensamma att prata bort en stund och vara sällskap för den som är orolig.

Lastbilschauffören Mathias Roos spenderade en hel del tid ensam när han var yngre. Det var då han insåg hur mycket det kan betyda att ha någon att prata bort en stund med.

– Min mamma blev psykiskt sjuk och jag var ensam hemma rätt så mycket eftersom hon behövde besöka sjukhuset och dessutom jobbade mycket, säger han.

Coronaviruset i Örebro län

Samtal från både äldre och yngre

Men han hittade vänner som var i samma situation och i tider när coronakrisen fått många att hjälpa till med allt från inköp till hundpromenader var det social kontakt som Mathias Roos kände att han ville hjälpa till med.

Genom att anmäla sig i sociala medier på Coronahjälpen i Örebro län får han nu samtal kopplade via en växel direkt till hands-free systemet i lastbilen. Det blir trevligare för honom också än att bara lyssna på musik menar han.

– Det är en del äldre som ringer, berättar han. Sådana som kanske har förlorat sin partner för många år sedan och nu är lite oroliga och ensamma. Men också en del i min ålder som känner att de behöver prata om sin oro med någon.

Ingen expert

Han pratar om allt: politik, matlagning, bakning, fotografi, musik eller sådant han ser på vägen mellan Örebro och Linköping som han ofta kör.

Om det skulle komma samtal som kräver medicinsk expertis eller psykolog så har han möjlighet att hänvisa samtalen vidare till utbildad personal.

– Men jag lyssnar i så fall alltid på vad folk har för problem först, avslutar han.

Så kommer du i kontakt med någon att prata med:

  • Coronahjälpen i Örebro är ett privat initativ som startades av sjuksköterskan Erika Wilhelmsson
  • De finns både i sociala medier och på telefon
  • Du som vill prata en stund med någon kan ringa 019-20 71 71. Vid behov kan personerna guida dig vidare till experter som psykolog eller kurator.
  • Du kan också ringa 019-20 71 71 eller gå in på sociala medier för att få hjälp med inköp eller hundpromenader m m.

Här hittar du mer information om Covid-19 i Örebro län

Region Örebro län informerar om det nya viruset på flera olika språk. Där kan du också få sjukvårdsråd och se de livesända lägesrapporterna som regionledningen lägger ut regelbundet.

Länsstyrelsen i Örebro har bland annat information för företagare, fakta och nationella beslut från myndigheter kring smittan och information från länets samtliga kommuner.

Polisen har information om sammankomster och tillställningar, förändrade brottsmönster till följd av viruset och varningar för bedragare.

Folkhälsomyndigheten gör analyser, bedömningar och följer hur utbrottet utvecklas. Här finns nationella riktlinjer för hur man ska hantera smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet