Opererande kirurg i skyddskläder med visir och pannlampa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en bättre och säkrare operation” – följ med in i operationssalen och se den nya robottekniken vid en knäledsoperation. Obs. Videon innehåller bilder som kan upplevas som obehagliga. Foto: Region Örebro län

Här är roboten som byter ut slitna leder: ”En säkrare operation”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt ska 200 patienter i landet få nya ledproteser – med hjälp av en ny robotteknik. Det är inom ramen för en studie i Region Örebro län och Sahlgrenska i Göteborg.

– Om fem-tio år kommer det vara den här tekniken som gäller, säger Per Wretenberg, professor i ortopedi.

Inom ramen för studien planeras 100 operationer vid regionkliniken för ortopedi i Lindesberg, och lika många på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Man tar en datorröntgen av patientens knä som man sedan programmerar roboten efter, säger Per Wretenberg, vid ortopedikliniken i Region Örebro län.

I datorn planeras sedan exakt hur man vill sätta in protesen. Sedan hjälper roboten till med de sågningar som normalt görs med enklare instrument. Därmed kan man göra en mer exakt placering av den nya knäleden.

Bättre knäfunktion

– Vi tror att det kommer ge en bättre knäfunktion och mindre risk för att protesen lossnar på sikt. Det blir också mindre blödning och en snabbare rehabilitering, fortsätter Per Wretenberg.

Patienter som väntar på att få en ny knäled tillfrågas om de vill vara med i studien och lottas sedan till robotoperation eller vanlig operation. Sedan jämförs grupperna. Man tittar på hur bra knäleden fungerar och hur bra protesen sitter placerad.

70-tal patienter har fått robothjälp i Lindesberg

I Lindesberg har hittills ett 70-tal patienter fått nya ledproteser med hjälp av roboten.

– Vi har byggt upp ett av landets största och mest välfungerande protescentra i Lindesberg. Det är därför vi valts ut till den första robotstudien.

Proteskirurgin har gjorts ungefär likadant i över 20 år. Det har gått bra, men nu är det dags att ta nästa steg, menar Per Wretenberg.

– Jag var först lite tveksam, men ser nu att jag med den nya tekniken kan göra saker som jag inte kan göra manuellt. Det blir helt enkelt en bättre och säkrare operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.