På USÖ har nu den nya byggnaden för vattenrening börjat byggas. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här bygger sjukhuset eget vattenverk – för 41 miljoner

Publicerad

Nu bygger Universitetssjukhuset i Örebro ett eget vattenverk. 41 miljoner kronor satsas på att vården ska få vatten även vid en allvarlig kris.

– Det är det naturligtvis värt. Vi måste se till att sjukhuset fungerar, säger fastighetschefen Torbjörn Sjölander.

Nästa år kommer hela det stora sjukhuset i Örebro att kunna förses med dricksvatten, även om kommunens vatten blir odrickbart.

– Jätteskönt. Äntligen. Nu känns det som att vi kan erbjuda en trygg och säker vård, säger Torbjörn Sjölander, fastighetschef vid Region Örebro län.

Krisberedskapen i Örebro län

Flera sjukhus har drabbats

Av säkerhetsskäl saknas det offentliga sammanställningar av vilka sjukhus i landet som ännu inte har reservvatten. Men det är känt att flera sjukhus har fått stora problem när det kommunala vattnet har slagits ut.

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, är ett av dem.

För fem år sedan kunde Örebro kommun inte leverera drickbart vatten under flera dagar. Avloppsvatten från en av toaletterna i vattentornet och utsiktspunkten Svampen hade läckt rakt ut i dricksvattnet.

På USÖ fick det snabbt konsekvenser. Dialyspatienter fick under den första dagen köras till närmaste sjukhus med fungerande vatten, i Karlskoga. Avdelningarna på sjukhuset i Örebro fick försörjas med hjälp av en tankbil och 280 vattendunkar.

– Det är osäkert när man inte har någon alternativ lösning, säger Torbjörn Sjölander.

Torbjörn Sjölander, fastighetschef vid Region Örebro län. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Klarar kriser

Redan 2008 hade problemet med reservvatten påpekats av landstingets revisorer.

Nu, elva år senare, har alltså bygget av en egen vattenreningsanläggning startat. Den kommer till vardags att gå på lågfart och förse delar av sjukhuset med renat vatten från Svartån. Men den har tillräckligt med kapacitet för att klara en stor kris i kommunens vattenförsörjning.

– Då kan vi slå på för fullt och förse hela sjukhuset med dricksvatten, säger Torbjörn Sjölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisberedskapen i Örebro län

Mer i ämnet