Kvinna med hörlurar i Örebro och AI-kvinna i nyhetssändning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns ju inte så bra” – hör örebroare reagera på den AI-genererade SVT-nyhetssändningen i klippet ovan. Foto: SVT

Här får Jasmin se AI-fejkad SVT-nyhetssändning: ”Väldigt läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

När den AI-genererade ”SVT-programledaren” börjar prata om skulder hos Kronofogden höjer ingen av örebroarna som får se den fejkade nyhetssändningen på ögonbrynen. Men när bluffen avslöjas är reaktionerna stora.

– Man undrar vad som kommer att hända, säger Jasmin Jarl.

AI-genererad desinformation uppges bli det största hotet i världen de kommande åren, det visar en ny global riskrapport från Världsekonomiskt forum.

AI, artificiell intelligens, som tekniskt hjälpmedel gör det enkelt att skapa fejkat innehåll som kan vara svårt att skilja från verkligheten. Bland annat går det att generera en person, både någon som finns på riktigt och inte, att läsa in ett manus och få det att låta verkligt.

”Bra men också läskigt”

Genom en hemsida där man kan generera sådana videor tog SVT fram ett klipp som liknar en lokal nyhetssändning för Örebro.

I klippet ovan visar SVT:s reporter upp den AI-genererade sändningen för örebroare – men ingen reagerar på att den är fejk.

– Samtidigt som det är bra med AI så är det väldigt läskigt också, man undrar vad som kommer att hända, säger Jasmin Jarl, som tog in vad programledaren sa utan att reflektera över om källan var trovärdig eller inte.

KLIPP: Här får SVT:s programledare se den AI-fejkade nyhetssändningen

Niclas Brunell är programledare på Sveriges Television

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var lite märkligt att se en avatar i den miljön där man är så van vid att stå själv”, säger Niclas Brunell som syns i rutan både i Örebro och Värmland. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.