Tre människor, varav man framförallt ser en man i brunt hår och svart jacka och en kvinna med blont hår, står i ett mörkt och sotigt rum. Den blonda kvinnan håller armarna i kors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ända fram till den 20 oktober kan såväl studenter som allmänheten besöka utställningen som både är upplevelsebaserad och informativ. I klippet får du se och höra hur det går till. Foto: SVT

Här får Johanna och Jonas i Örebro testa att vara i en krigszon

Uppdaterad
Publicerad

Ljud från explosioner, helikoptrar som hovrar, vapen som avlossas samtidigt som golvet skakar och ljuset blinkar. Det är vad studenter vid Örebro universitet nu kan få uppleva i samband med Försvarsmaktens vandringsutställning, där en ombyggd container föreställer ett studentrum efter en granatexplosion.

– Det var en obehaglig känsla och det kändes väldigt verkligt, säger studenten Jonas Zetterberg efter att ha varit inne i containern.

Utställningen, som går under namnet ”Tänk om – tillsammans i krig och fred”, turnerar runt till flera universitet i Sverige under hösten. Den handlar om vikten av att vara förberedd samtidigt som studenterna kan få testa på att uppleva hur det kan vara i en krigszon, i den mån det går.

Vill ge en tankeställare

Innan studenterna går in i containern får de se en film som, utöver att innehålla information och statistik, visar klipp från ett prydligt studentrum med texten ”studentrum vs granat”. Sedan är det dags gå in och uppleva hur rummet är efter explosionen.

– Jag upplever att de som går in i containern får sig en tankeställare efter och reflekterar över om man är förberedd eller hur man ska förbereda sig på om någonting händer, säger Försvarsmaktens Thilda Jälthammar, skolinformatör vid Skaraborgs regemente.

Titta på klippet för att se hur det går till och för att se och höra  studenterna Johanna och Jonas reaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.