Här övar framtidens kirurger – med snören och pärlor

Uppdaterad
Publicerad

Att arbeta som kirurg kräver precision, tålamod och tekniskt kunnande, både när det gäller metoder och instrument. Inget man skojar om alltså.

Men när man lär sig grunderna går det bättre om man lär sig på ett lättsamt sätt och blandar in lite lek och humor. Så resonerar Gabriel Sjölin, kirurg på Universitetssjukhuset som med jämna mellanrum sätter av delar av sin fritid för att utbilda framtidens kirurger.

Gabriel Sjölin har just avslutat ett nattpass på Universitetssjukhuset som bland annat innehållit två blindtarmsoperationer. Ändå är det med glädje han själv ser fram emot den workshop i kirurgisk teknik eller ”syjunta” som han håller på fritiden för läkarstudenter.

– Som kirurg brinner man för sitt yrke och något av det bästa jag vet är att få utbilda nya, blivande kirurger, konstaterar han.

Gabriel Sjölin arbetar som kirurg på USÖ och är en hängiven kursledare för läkarstudenter som vill lära sig kirurgisk teknik – under roliga former. Foto: SVT

Intresset är ömsesidigt -  varje frivillig workshop som anordnas av Kirurgiska utskottet på Läkarprogrammet på Örebro Universitet blir snabbt full, så även den här gången.

Övar först på rep och snören

Grunden handlar bland annat om att få lära sig sy och att göra kirurgiska knutar. Men på Gabriel Sjölins kurser lär man sig inte hela proceduren i ett svep. Istället övar man varje moment för sig med rep och snören innan man får till den färdiga knuten.

– Då blir det mer övning på varje delmoment, vilket är mycket viktigt. Det är nämligen inte bara att göra en knut – man måste göra det på ett säkert sätt.

Och så visar han studenterna en till synes helt riktig knut som med bara ett enkelt ryck går upp.

Koncentration blandas med asgarv

Därefter blir det träning i fingerfärdighet med nålförare och pincett och då får studenterna tävla i att plocka rörpärlor på alla upptänkliga sätt till dramatisk bakgrundsmusik.

Och en del pärlor hamnar där de ska, andra flyger runt i rummet medan koncentration blandas med asgarv – precis som Gabriel Sjölin vill ha det.

– Kunskapen fastnar bättre om man lär med glädje, konstaterar han nöjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.