Helikopter 16 kan snabbt anpassas för olika uppdrag. Under Aurora övas bland annat intensivvård i luften. Foto: Julia Eriksson /SVT

Här övas intensivvård i luften

Uppdaterad
Publicerad

En tillfällig helikopterbas har upprättats på Villingsbergs skjutfält utanför Karlskoga. Där finns just nu några av försvarets modernaste helikoptrar. Men även flera nyanställda som för första gången i en storövning övar intensivvård i luften.

– Villingsbergs skjutfält är ju perfekt för oss med hänsyn till buller, till hur vi övar. Allt ifrån att flyga i mörker till att starta och landa. Det finns inte så mycket att störa här. Det är väl några älgar som reagerar kanske, säger Per Råstedt, skvadronchef på Helikopterflottiljen. 

Per Råstedt, skvadronchef Helikopterflottiljen Foto: Julia Eriksson /SVT

På skjutfältet har en helikopterbas upprättats under den stora militärövningen Aurora. Från basen utgår 8 av försvarets 15 helikoptrar av typen Blackhawk UH-60, eller helikopter 16 som den svenska benämningen är.

Det är den senaste modellen av helikoptrar som försvaret köpt in och som hör till Helikopterflottiljen i Linköping. 

Intensivvård under färd

Under försvarsövningen Aurora kommer de bland annat att fungera som ambulanshelikoptrar och utgår härifrån till ett övningsscenario djupare in i Mälardalen i Västeråstrakten där skadade skall flygas till ett större sjukhus.

– Jag är här för att utbilda de som flyger i den här militära ambulanshelikoptern. Det de kan göra och det som är unikt, det är att de kan bedriva intensivvård direkt från skadeplats och det ökar patientens chans att överleva, säger narkosläkaren Joacim Linde.

Flygning i mörker

Helikoptern, vars innanmäte enkelt kan bytas ut för olika ändamål, har goda flygegenskaper och klarar svåra väderförhållanden och även mörkerflygning, vilket kommer att göras under militärövningen.

Helikopter 16 kan användas för trupp-, materiel eller ambulanstransporter. På Villingsberg har man även satt upp ett tält avsett för underhåll av flygmaskinerna. De åtta helikoptrarna har en personalstab på 270 personer.

– Såna här stora övningar ger ju större utmaningar än vad mindre övningar gör. Det är mycket mer saker som skall klaffa. Det är fler personer och förband som skall samordnas. Det ger nya utmaningar och nya problem för oss att ställas inför. Dessutom ska vi samverka med andra länders förband. Det blir intressant, säger Simon Qvist, helikopterpilot.

Simon Qvist, helikopterpilot Foto: Julia Eriksson /SVT

Erfaren personal

Även om flera av de som nu ingår i sjukvårdspersonalen på helikoptrarna är nyanställda inom försvaret, så betyder det inte att de saknar erfarenhet.

– Det kräver att vi har erfaren personal. Vi har narkosläkare och erfaren sköterska. De jobbar ihop och de får då speciell utbildning för att kunna göra det som man gör på sjukhus för att kunna ge samma kvalitet, men under de här väldigt svåra förhållandena, säger Joacim Linde.

Joacim Linde, narkosläkare Foto: Julia Eriksson /SVT

– Försvarsmakten kommer för första gången kunna ge intensivvård i sina helikoptrar. Det är en möjlighet som även går att använda i det civila samhället, så det är vi jätteglada för att försvaret har tagit det här steget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet