Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här ska kajor fångas – och dödas

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer kajor att börja avlivas i två olika försök att få bort de stora flockarna från stadskärnorna.

Men ornitologer är tveksamma till om försöken verkligen kommer att skrämma bort de fåglar som överlever.

I Lindesberg har antalet kajor ökat snabbt. Nu samlas stora flockar i centrum på kvällarna. Mängderna av fågelspillning på gator och parkerade fordon har blivit ett problem och nu ska flera metoder testas för att få bort kajorna. Bland annat har två stora fällor byggts.

SVT Play: Se inslaget om kajburen i Lindesberg

Jesper Almlöf, mark- och exploateringsingenjör, Lindesbergs kommun Foto: Jesper Mattsson/SVT

Den första kommer snart att placeras ut på ett tak nära de träd där de stora flockarna brukar samlas. Kajorna ska lockas att gå in i fällan och sedan avlivas.

– Tanken är inte att ta bort alla fåglar. Tanken är att decimera och få bort dem härifrån och få dem att förstå att det är ett farligt område, säger Jesper Almlöf, mark- och exploateringsingenjör på Lindesbergs kommun.

Kajor skjuts i Västerås

Lindesberg är inte den enda kommunen som nu kommer använda sig av jakt på kajor som en metod att få bort dem från centrumkärnan.

I Västerås börjar man med skyddsjakt på kajor nu i mars. Under ett år kommer kajor att skjutas i ett försök att få bort de stora flockarna från centrala Västerås.

Men försöken får nu kritik från ornitologer.

– I Sveriges ornitologiska förening tycker vi inte att det här är en bra lösning på problemet, säger Niklas Aronsson, informationsansvarig vid föreningen.

Föreningen pekar på att tidigare skyddsjakt på kajor bara lett till att kajor har dött – inte att flockarna har lämnat städerna.

En kaja i timmen sköts

Jakten har tidigare framförallt skett genom att jägare skjutit mot kajorna med kulvapen.

Det har varit svårt säkerhetsmässigt i tättbefolkade områden och få kajor har dödats. När en kaja har träffats har flocken flytt, men inte lämnat staden.

När Linköpings kommun sköt kajor på 1980-talet hann kommunens jägare bara skjuta en kaja i timmen, enligt en sammanställning om kajor i stadsmiljö som gjorts av Sveriges kommuner och landsting.

Stor risk för skadeskjutning

Det har också förekommit att man jagat med hagelgevär. Då träffar man många kajor samtidigt, men metoden har fått kritik för att vara onödigt plågsam.

– Risken för skadeskjutning är väldigt stor när man ska försöka skjuta kajor som ofta finns i täta flockar, säger Niklas Aronsson.

Kajorna gillar att samlas på platser med god överblick: på gatlampor, tak och i träd. Foto: Jesper Mattsson/SVT

De kajfällorna som snart ska placeras ut i Lindesberg är framförallt gjorda för att fånga kråkor.

Norsk kråkfälla kallas modellen och det ska nu testas om de fungerar även för kajor i stadsmiljö. Fungerar det bra ska fällorna i framtiden lånas ut till fastighetsägare som har fågelproblem.

– Taktiken får bli att försöka skrämma bort dem till ställen där de inte stör allmänheten. Där de inte skiter på bilar, cyklar eller torgytor, säger Jesper Almlöf.

Här är fler metoder som ska användas i Lindesberg

Ta bort mat

Alla uteserveringar kommer att uppmanas att snabbt städa upp efter gästerna så att kajorna inte hinner stjäla mat.

Säkra papperskorgarna

Idag är det lätt för kajorna att hämta upp slängd mat ur kommunens apperskorgar.

Skjuta skrämskott

Man kommer att skjuta skrämskott vid de träd som kajorna använder för att se om det går att få bort dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kajornas terror

Mer i ämnet