Många av de äldre gravstenarna på Örebros kyrkogårdar är gjorda av kalksten. De suger lätt åt sig vatten när det regnar mycket. Därför är det inte ovanligt att de skadas i frostsprängningar när vattnet sedan expanderar när det blir minusgrader.
– De vittrar sönder och faller sönder i små bitar. Det vill vi komma ifrån genom att sätta på en låda, en huv, som ett skydd, säger kyrkogårdschefen Torleif Örn.
Problemen fortsätter
Lådorna har små öppningar på sidorna för att fukt inte ska fastna inne i dem. Men stenarna kan också suga upp vatten från marken. Under de tre år som har gått sedan den första lådan togs i bruk, så har inte problemen upphört helt.
– Vi ser ju vittring på våren, trots att vi har gjort de här åtgärderna.
Så nu har man börjat fundera på om vissa stenar till och med måste tas bort från själva graven.
Flytta in stenar under tak
En tanke skulle då vara att bygga ett skyddande tak i en del av kyrkogården. Under det kan särskilt värdefulla gravstenar samlas. En sådan stenutställning, ett lapidarium, finns sedan några år i Sibbhult i Skåne. Där är delar av det lilla området täckt av ett tak.
– Alternativet skulle vara om man ställer upp några särskilt värdefulla gravstenar inne, i inomhusmiljö, säger Torleif Örn.