– Det är den minsta klimatåtgärden vi kan göra – att inte slänga ätbar mat, säger Maria Stenberg, som är en av studenterna som varit med och gjort studien.
I fyra veckor under våren vägdes lunchmaten som slängdes vid fem restauranger i Örebro. I genomsnitt slängdes 10 kg mat per lunch och dag. Vi besökte en av restaurangerna som var med i studien. Redan innan arbetade de aktivt för att minska matsvinnet, men studien har fått dem att anstränga sig ytterligare och de har infört nya rutiner.
– Vi lagar så sent som möjligt och vi lagar en mindre mängd mat som vi kör ut på buffén. Vi fyller hellre på den fyra fem gånger under en lunch istället för ett par, säger Joel Englund, kökschef.
”Större klimatpåverkan”
Det är studenterna som går första året på måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet som utfört studien. Bakom projektet står Open art, Örebro kommun, Örebro universitet och Handelskammaren Mälardalen.
– Det vi upptäckte var att det slängdes mest animaliska produkter från köket, alltså kött, fisk och mejeriprodukter. Gästerna slänger mer sallad och potatis. För restaurangerna är det dyrast att slänga animalisk mat och det har också större klimatpåverkan, säger Maria Stenberg, som går måltidsekologprogrammet.
Räknar man om de fem restaurangernas svinn till Örebros 170 matställen så slängs ätbar mat för cirka 17 miljoner kronor årligen. Omräknat i klimatutsläpp så motsvarar det 200 svenskars totala utsläpp per år, där mat, transport, boende och konsumtion ingår.