I klippet ser du delar av åkturen – och hör isen.
Det var i måndags som de gav sig ut på isen och spelade in klippet där man hör isen smälla. Så sent som dagen före hade de varit ute på samma sjö – men fått en helt annan upplevelse. Över natten hade isen lagrat sig och ett tunt, snöklätt lager hade lagt sig ovanpå den tjocka isen.
”Har aldrig någonsin, under 25 år av åkning, hört och upplevt något liknande. ... Sprickor och spänningar som gick som åska över sjön.” skrev Katarina Rönnbacka Nybäck på sociala medier där hon även postade klippet.
Jämförs med fryst vattenflaska
Stina Bouvin jobbar på Friluftsfrämjandet i Örebro och är särskilt insatt i hur isar beter sig.
– Egentligen är det en fullt normal vinter, där isen skiftar med graderna. Det som händer är i princip samma sak som när vi stoppar en flaska med vatten i frysen – när vattnet fryser expanderar massan, och när den smälter sjunker den tillbaka. Tio grader från ena dagen till den andra gör stor skillnad, säger hon.
Is i flera lager
I det här fallet fanns alltså en tjock, äldre, is längre ner. På ytan fanns ett tunnare skikt där isen tinat för att sedan frysa på igen. Isen över sjön kan därmed få flera lager.
– Isen överst kan bära eller brista, ner på nästa lager. Generellt brukar det inte vara så många centimeter, men tillräckligt för att det ska bli svårt att åka.
Isar är alltid färskvara
Så vad är det som låter?
– Man brukar säga att isen sjunger, eller råmar. När det fryser på igen får inte den tjocka isen plats, då spricker den och det smäller ordentligt – som ett pistolskott. Tunn is är mer som en glasskiva som går sönder, säger Stina Bouvin.
Detta är ett viktigt exempel som visar att isen alltid är en färskvara, enligt Bouvin:
– Det som gällde igår gäller inte idag. Det är viktigt att alltid kolla isen med rätt verktyg.