Programledaren i full melodifestivalutstyrsel under genrepet. Foto: Sofia Börjesson / SVT

Här teckenspråksgestaltas Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

I Tvärsnytts studio pågår förberedelserna inför kvällens final i Melodifestivalen. Härifrån teckenspråksgestaltas programmet för sjätte året i rad.

Örebro har drabbats av mellofeber – igen. Den här gången är det tack vare teckenspråksgestaltarna som man kommer att kunna följa på både SVTplay och SVT24 under hela kvällen.

Helena Wästborn är producent och gestaltar tre av bidragen i finalen. Men vilka som just hon kommer att gestalta är fortfarande hemligt.

– Det ska bli en överraskning vem som gör vilken låt, säger hon.

”En paketleverans”

Målet är att leverera en så snarlik upplevelse till de döva och hörselskadade som möjligt.

– Vi jobbar med både känslan och innebörden av texten när vi gestaltar. Vi kan inte vara texten helt ordtrogen och därför levererar vi mer innebörden som en paketleverans, säger hon.

I går var teckenspråksgestaltarna med på genrepet på Friends Arena. Och den största vinsten var att artisterna då blev medvetna om att det här är en del av produktionen och blev nyfikna på hur just deras låtar skulle gestaltas, menar Helena Wästborn.

– Det är en stor vinst att möta textförfattarna så att man får en samsyn i vad vi förmedlar i deras låt.

Svårast att gestalta jojken

Jon Henrik Fjällgrens bidrag som till stora delar är ordlös är en utmaning för gestaltarna. Men tack vare gårdagens möte kunde man diskutera innebörden av jojken för att kunna förmedla den på bästa sätt.

Det var ett magiskt möte då två minoritetsspråk möttes. Teckenspråksgestaltaren och Jon Henrik var så samkörda redan från början. Jon Henrik lade till en sak som gjorde gestaltandet ännu bättre, men annars hade de samma syn på hur det skulle se ut. Det har nog varit den största utmaningen i år, berättar Helena Wästborn.

På SVTplay och SVT24 kan man följa sändningarna med start klockan 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.