• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grus som ersatts mot asfalt, bättre belysning och bättre information har minskat olaglig sopdumpning i Kumla. Foto: Anders Nord, SVT /TT

Ljust och fräscht avskräcker sopmarodörerna

Uppdaterad
Publicerad

På många av landets återvinningsstationer har det länge varit problem med grovsopor som helt sonika dumpas på platsen. I Kumla har ett samarbete mellan kommunen och företaget som sköter återvinningsstationerna gett positivt resultat.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI har vid upprepade tillfällen fått ägna stor möda och lägga stora pengar på att städa upp olagligt dumpade grovsopor på Vägtorget i Kumla. 

– Här på den här platsen vid Vägtorget i Kumla, där vi har en av de största återvinningsstationerna så var det tidigare grusat, lite hål och relativt mycket skräp. Framförallt var det från företag bedömde vi det som, säger Anders Larsson som är ansvarig för renhållningsverksamheten i Kumla kommun.

Anders Larsson, renhållningsansvarig Kumla kommun. Foto: Anders Nord /SVT

Gemensam satsning på försök

I ett samarbetsprojekt har FTI satsat 250.000 kronor och har tillsammans med kommunen genomfört olika åtgärder för att förbättra situationen. 

–Vi har asfalterat, byggt staket för att fånga upp sådant som blåser runt och förändrat belysningen genom att byta till LED-belysning som ger ett klart och fint sken, säger Anders Larsson.

Och åtgärderna har gett resultat. Dumpning av sopor har minskat vid stationen.

– Jag är jättenöjd med den. Det har blivit ett klart lyft och jag hoppas vi kan lyfta de andra och göra dem betydligt bättre så att det blir snyggt och prydligt i Kumla, säger Anders Larsson.

Planerar fortsättning

För 2018 så planeras det för att förändra tre ytterligare stationer i Kumla.

– Det kommer att vara uppe i Åbytorp och två stationer inne i Kumla på Frögatan och Marsvägen. Framförallt kommer vi att asfaltera. Belysningen är relativt bra på de platserna.

Även FTI planerar att förlänga försöket att minska dumpningarna av grovsopor på de nära 6.000 stationerna som finns i landet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OLAGLIG SOPDUMPNING

Mer i ämnet