Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena-Marie Ljunglöf sektionsledare, barnaktuen och Anna Olivecrona verksamhetschef, Barn- och ungdomsmedicin, berätta om hur du kan tänka kring julen som kommer. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Hårt tryck på barnakuten på grund av RS-virus

Uppdaterad
Publicerad

Barnakuten vädjar nu till föräldrar till små barn att inte söka akutvård om läget inte är akut. Orsaken är att trycket ökat de senaste dagarna på vården på grund av RS-virus.

Under de senaste dagarna har allt fler små barn med RS-virus lagts in för vård på USÖ. Också barnakuten ser ett ökat tryck, men i flera fall handlar det om mildare symptom. Barnakuten uppmanar nu föräldrar att söka andra vårdvägar om läget inte är akut. 

– Som mest har vi hittills haft fem barn samtidigt som vårdats inne på Universitetssjukhuset Örebro för RS-virus. Det är mycket men hanterbart, säger verksamhetschef på Barn- och ungdomsmedicin, Anna Olivecrona i ett pressmeddelande.

Och med de rapporter om ett ansträngt läge som kommer från angränsande regioner menar hon att det finns all anledning att tro att läget kan komma att förvärras och trycket på USÖ öka.

Hör i klippet vad som är bra att tänka på för att minska smittspridning och vart du kan söka vård i första hand.

RS-virus:

En infektion med RS-virus ger oftast symptom som en vanlig förkylning.

Barn under sex månader brukar däremot få kraftigare symptom och kan få besvär med andingen och då också få svårt att amma, äta eller dricka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.