• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gabor Pasztor, diplomerad målerikonservator, har lyckats återskapa målning i Glanshammars kyrka från 1100-talet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabor Pasztor, diplomerad målerikonservator, har lyckats återskapa målning i Glanshammars kyrka från 1100-talet. Foto: Malin Gotlin/SVT

Historiskt mönster får liv igen i Glanshammars kyrka: ”Nu har vi bilden!”

Uppdaterad
Publicerad

I den äldsta delen av Glanshammars kyrka finns en suddig målning högt upp på väggen. Nu har en konservator lyckats få fram mönstret och återskapat det på en plastfilm. Det är i samband med att kyrkan just nu rengörs av konservatorer som gåtan kring taklisten lösts.

Glanshammars kyrka är en av de största kyrkorna i Örebro län. Den är bland annat känd för sina tak- och väggmålningar från 1580-talet. Senast kyrkan rengjordes var för cirka 40 år sedan och nu görs det igen. Men den här gången har man tillgång till modern teknik och därför har diffusa mönster kunnat återskapas.

– I kombination med mikroskopering och fördjupning, på ett litet sjukligt sätt, kunde vi koppla ihop linjer. Och nu har vi bilden, utbrister Gabor Pasztor, diplomerad målerikonservator med ett leende.

I reportaget ovan får du se mönstret i sin helhet och höra Gabor Pasztor, som leder projektet med att rengöra kyrkan, berätta mer om arbetet där. 

Blå ädelsten

Förutom mönstret från 1100-talet har Gabor Pasztor sannolikt också knäckt koden för en viss blå nyans som anas i en målning på den gamla väggen.

– Vi kan gladeligen meddela att målningen med väldigt stor sannolikhet är målad på 1170/80-talet. Den är målad med en blå kulör som varit svårtydlig, delvis på grund av smutsen. Men när vi kom i nära kontakt med den kunde vi se att det troligtvis är lapis lazuli. Det är en ädelsten som historiskt kommer från Afghanistan. Plussar man ihop det här så förstår man att det är ett oerhört bra måleri vi har att göra med här.

Alla fynd ska analyseras ytterligare innan man helt säkert kan slå fast årtal och färg. Arbetet som utförs i kyrkan dokumenteras för eftervärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.