en man står med mössa och jacka och tittar sammanbitet rakt in i kameran. Bakom honom syns en åker och någon slags traktor och kärra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Fredrik Gehrke om hur mycket han räknar med att förlora i intäkter som konsekvens av den svaga skörden. Foto: SVT

Historiskt usel skörd i Örebro län: ”30-40 år sedan den var så dålig”

Uppdaterad
Publicerad

Årets skörd blev en ren katastrof för många lantbrukare i länet. Både vad gäller kvalitet och volym blev utfallet bland det värsta i modern tid, inte minst för spannmålsbönderna.

– Jag vet ingen spannmålsbonde som fått en bra skörd och avkastning, säger Fredrik Gehrke, lantbrukare och styrelseledamot i LRF Örebro.

En torr inledning och därefter en väldigt blöt avslutning på sommaren är förklaringen till den dåliga skörden.

– Det är få som tagit normalskörd, de flesta ligger under 75 procent rent volymmässigt. Vad gäller kvalitet är det kanske bara 30-40 procent som klarat de kvalitetskrav som var tänkta från början.

Ingen markant prisökning

Konsekvenserna av den låga kvaliteten på skörden blir att det inte går att sälja som kvarnvara, utan istället får säljas som fodervara till en mindre peng. Trots det behöver priserna på till exempel bröd och öl inte trissas upp allt för mycket.

– Tittar man på hur stor del maltkornet det är i en flaska öl eller i en brödlimpa så ska inte de priserna stiga så otroligt mycket.

Titta på klippet för att höra mer om konsekvenserna av den dåliga skörden samt om vad som behöver göras för att historien inte ska upprepa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.