• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ung man i säng och flicka med cykelhjälm Foto: TT

Hjärnskakning i tonåren ökar risken att få MS senare i livet

Publicerad

Att få en eller flera hjärnskakningar i tonåren gör att risken att få sjukdomen MS, multipel skleros, senare i livet ökar. Däremot ökar inte risken på samma sätt för barn som får hjärnskakning.

Risken att få MS senare i livet ökar med 22 procent om man har haft en hjärnskakning som tonåring. Det visar en studie som professor Scott Montgomery vid Örebro universitet gjort tillsammans med Karolinska Institutet.

Studien har publicerats i den internationella tidskriften Annals of Neurology.

Inte lika stor risk för alla

Enligt studien mer än fördubblades risken för unga som haft mer än en hjärnskakning. Men samtidigt är inte risken lika stor för alla.

– MS orsakas av en kombination av gener och andra faktorer. De flesta unga människor som får hjärnskakning behöver inte oroa sig eftersom de inte har den uppsättningen av gener som kan ge MS senare i livet, säger Scott Montgomery i ett pressmeddelande.

Viktigt med hjälm

Att hjärnskakningar ökar risken för MS bland tonåringar, men inte bland barn, tror forskarna beror på att barns hjärnor fortfarande utvecklas – barnens hjärnor  ”städar bort” effekterna av skador i högre grad än tonårshjärnor, enligt Scott Montgomery. 

Slutsatsen enligt forskarna är att det är viktigt att använda hjälm som just tonåring. 

– Tonåringar vill ofta ta risker, som att cykla utan hjälm, säger Scott Montgomery.

– Om de visste vilka konsekvenser det kan få längre fram i livet, kanske de inte skulle tycka att det är coolt att strunta i hjälmen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.