SVT Nyheter Örebro har tagit del av en förstudie från Örebro kommun som visar på en ansträngd bemanningssituation i kommunens förskolor. På vissa förskolor utgör kostnaden för timvikarier omräknat i heltidstjänster uppemot en femtedel av hela förskolans personalstyrka.
Men enligt Anki Jansson, förskolelärare och ledamot i Sveriges lärare Örebro, ger siffrorna inte hela bilden av arbetssituationen på de kommunala förskolorna – och menar att den i verkligheten kan vara ännu mer ansträngd.
Ökad arbetsbelastning
Fackförbundet hör från sina medlemmar att på vissa förskolor väljer personalen att inte ta in vikarier från den så kallade bemanningsenheten, som är kommunens vikariepool.
– Tar du in en vikarie som inte känner verksamheten blir det en ökad arbetsbelastning för du måste ge vikarien handledning samtidigt som du har barngruppen att ta hand om, säger Anki Jansson.
”Yngre barn känsligare”
En annan anledning kan vara att det inte är helt enkelt att ta in nya vikarier i förskolornas småbarnsgrupper.
– Med yngre barn kan det vara känsligare. Man reagerar när det kommer in en ny person. Det handlar mycket om anknytning och man vill ha en trygghet i förskolan, säger Anki Jansson.
Tar in kända vikarier
Många förskolor försöker därför ta in vikarier som varit i verksamheten tidigare och barnen känner igen, uppger hon. Och detta är något som även bekräftas av kommunens studie.
I klippet hör du mer om bemanningsproblemen i de kommunala förskolorna i Örebro.