Strikta regler gäller både för provvakter – eller provledare som de också kallas – och provdeltagare, konstaterar Malin Saverman och Christina Molin, högskoleprovsansvariga vid Örebro universitet. Och betonar att de flesta provdeltagare sköter sig exemplariskt.
– De allra flesta är väldigt måna om att göra rätt. Varje provomgång har vi en handfull incidenter, men då handlar det oftast om att man inte kan visa giltig information och därmed inte har rätt att göra provet.
82 provledare och 12 assistenter är fördelade på provorterna Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Örebro och Lindesberg. Dessutom ska ett tiotal intagna på anstalterna i Kumla, Hinseberg och Karlskoga göra provet.
1 vakt per 30 skrivande
Enligt UHR:s regler krävs en provvakt per 30 skrivande. Är grupperna större har provvakten hjälp av en assistent. Alla provkuvert ligger i en försluten påse, som provledaren inte får öppna i förväg, utan först i provlokalen. En enskild provledare får inte ensam ha hand om hela provmaterialet under provdagen, och innan dess ska materialet dessutom vara oåtkomligt för obehöriga och förvaras i ett låst och helst larmat, brandsäkert utrymme.
– I vår utbildning av provledare trycker vi på att det är viktigt att röra sig i provlokalen och verkligen övervaka och kontrollera att allt går rätt till, säger Malin Saverman.
Ska titta efter otillåtna hjälpmedel
Provledarna ska särskilt titta efter smarta klockor, hörsnäckor, kameror, glasögon och andra pennor än de tillåtna – utrustning som kan innehålla teknik som möjliggör fusk.
– Om någon med egna ögon upptäcker fusk ska hen avbryta fusket och gå fram och helt enkelt ta bort det som är otillåtet. Den som vägrar medverka avvisas från lokalen.
Fusket rapporteras sedan till UHR. Det kan leda till att provdeltagaren inte får något resultat på provpasset.
Det här gäller för dig som skriver högskoleprovet
- Du får ha med dig blyertspennor, överstrykningspenna, radergummi och rak linjal – men inte vinkelhake, gradskiva, skalstock eller räknesticka.
- All teknisk utrustning ska vara avstängd och läggas på anvisad plats.
- Mobiltelefoner, miniräknare, ordböcker eller lexikon räknas som otillåtna hjälpmedel.
- Öronproppar är tillåtna om du kan visa att det inte handlar om otillåten teknisk utrustning.
- Kladdpapper får inte användas.
- Allt provmaterial är hemligt under provdagen. Du får alltså inte ta med dig materialet från provlokalen.
Källa: UHR