Nyfiken: Många förskollärare säger att de i praktiken har alldeles för stora barngrupper. Tycker du att de har fel?
Marie Magnusson (KD): Jag varken tycker eller tror att de har fel. Däremot är det stora variationer och skillnader hur barngrupperna ser ut över kommunens förskolor. På vissa finns det ”luft” i systemet, andra har högre tryck.
Erika: Jag upplever att det är rörigt på mitt barns förskola med många barn och det är också många olika vikarier, som barnen ska lära känna. Det känns inte bra. Kan ni inte knyta vissa vikarier till vissa förskolor, så att det blir tryggare för alla barn och lättare för den ordinarie personalen?
Marie Magnusson (KD): Många av våra vikarier bestämmer själva vilka förskolor de skall vikariera på. Ibland behövs flera samtal till bemanningen för att få tag i behövliga vikarier. Jag håller med dig om att det allra bästa är att samma personer kommer till barngruppen och vikarierar, men det är svårt att styra detta.
Anna: Det pratas ofta om att storlekarna på barngrupper är för stora, men det verkar inte hända så mycket. Varför prioriteras det inte högre att göra grupperna mindre?
Marie Magnusson (KD): Som jag svarade tidigare finns variationer mellan förskolorna vad gäller barngruppernas storlek. Det är en prioriterad fråga, men i en kommun som växer med ca 2000 nya innvånare varje år är det svårt att båda snabbt minska barngruppernas storlek, samtidigt som vi bygger för drygt 100 nya barn per år. Barngruppernas storlek har dock minskat på kommunnivå från 17 barn/grupp (2015) till i år 15,6. Det är en nedåtgående trend, men kommer att ta tid att komma ner ytterligare i antal/barngrupp.
Pia Axelsson: Min dotter är ensamstående med två barn varav ett går i skolan. De bor på väster i Örebro. Hennes minsta är 15 mån och hon har sökt plats för honom o blivit erbjuden i Brickebacken, hur tänker man då, hon har ej heller körkort. Är det ett sätt att hyfsa siffrorna o få respit på 3 mån till.
Marie Magnusson (KD): Utan att känna till just din dotters situation förstår jag att det inte är en bra situation för familjen. Men det förekommer att man inte får sitt förstahandsval, utan istället där det finns lediga platser. Jag förmodar att där din dotter bor är det så fullt att det i nuläget inte är möjligt att erbjuda en plats. Reglerna är att alla har rätt till en plats senast 4 mån efter att man sökt, det uppfyller vi. dock vet jag att man ibland hänsvisas en förskola som ligger ”fel”.Det är ingen bra lösning, men en konsekvens av att det är så högt tryck på platserna, trots att vi bygger ut förskolan så mycket vi kan just nu.
KB: Vore det inte enklare för er att bedriva en vettig verksamhet om det fanns tvingande lagar som gällde barngruppernas storlek. Typ: det ska vara såhär många personal per barn eller såhär många kvadratmeter per barn?
Marie Magnusson (KD): En tvingande sådan lag i Örebro idag, med det höga tryck vi har, skulle innebära att vi skulle behöva tacka nej till att ta in nya barn. Det får vi inte göra. Skolverkets riktlinjer är tuffa och vi ligger över dem vad gäller antalet barn i barngrupperna. Samtidigt är det inte en enda kommun i hela Sverige som klarar dem (2015). Det är en riktig utmaning för både kommunerna. Vi arbetar dock med detta hela tiden, och barngruppernas storlek har sjunkit och skall så fortsätta att göra. Men det är inget ”quick-fix”.
Kattugglan: vi är en grup som har letat efter lokal till vår förskoleverksamhet i över ett år och det har varit väldigt svårt. Lindesberg kommunenn stöttar och hjälper fristående förskolor att finna en lämplig lokal, är det någonting som ni i örebro kommun också skulle kunna erbjuda oss?
Marie Magnusson (KD): Jag tycker absolut att ni skall ta kontakt med kommunens tjänstemän/handläggare för att höra vad de kan bistå med när det gäller att starta fristående förskola. De vet bäst vilka kontakter som i så fall kan tas. Däremot vet jag att det är väldigt ont om lokaler som är lämpliga för förskolor.
Lena: Har hört att sjukfrånvaron är ganska hög bland förskollärarna på grund av stress och utbrändhet. Är det sant? Och vad gör i så fall kommunen åt det?
Marie Magnusson (KD): Sjukfrånvaron är hög i förskolan, det stämmer. En orsak är att personalen utsätts för barnens förkylningar och influensor, det är den korta sjukfrånvaron. Den längre sjukfrånvaron, som är den allvarliga, är också relativt hög (har inga siffror just nu), och den är uppmärksammad. Kommunen har företagshälsa att tillgå, sedan måste även arbetsmiljön arbetas med på varje förskola. Att minska barngruppernas storlek är en sak som vi kan arbeta med. Det gör vi, men upplevs säkert som att det går långsamt pga att kommunen växer så snabbt just nu.
Hanna Persson. : I och med den nya kostnadsfria förskolan så försvann Lucia, Astrid Lindgren -dagen då barnen fick vara utklädda till valfri Astrid figur om de ville, lilla Vasaloppet då barnen fick om de ville åka skidor i en bana på gården. De pengar fsk fick eska om för att kunna göra saker kostnadsfritt räcker inte på långa vägar. Fsk har blivit så mkt sämre! Hur var tanken när denna idiotiska idé genomfördes? Bra för de som har det sämst men vi andra då? Vi som bor i områden där det inte satsas lika mkt...
Marie Magnusson (KD): När vi tog beslut om att införa kostnadsfri förskola erbjöd vi samtliga förskolor att äska medel för att kunna köpa in det som behövdes/saknades. Vi avsatt en halv miljon kronor i första läget, förskolorna ansökte sammantaget om 1,3 miljoner. Vi beslöt att bevilja samtliga äskanden för att den kostnadsfria förskolan inte skulle belasta de enskilda förskolorna ekonomiskt. Att ta bort aktiviteter var det aldrig tal om, snarare att säkerställa att dem kom alla barn till del. En jämlikare förskola.
Förskollärare: Aspiranttjänsterna är ju ingen garanti för att studenterna stannar kvar i Örebro. Varför satsar ni inte på förskollärarnas löner? Vi är många som varit Örebro troget men har en skitlön! Snart slutar vi!
Marie Magnusson (KD): Lönefrågorna hamnar aldrig på Förskolenämndens dagordning, så jag har svårt att svara på den frågan. Vi tar inga beslut om löner i vär nämnd, utan ansvarar för ”driften” dvs verksamheten.
Förskollärare: Varför ändras inte kösystemet så barnen inte kan byta förskola mitt i terminen? Ett barn kommer tex in på sitt andrahandsval i augusti, i okt får hen sitt förstahandsval och slutar. Bättre med start i början på terminerna, då får man också bli erbjuden sitt förstahandsval om det finns plats. Det ger ett lugn i grupperna och blir bättre både för barn och personal.
Marie Magnusson (KD): Jag håller helt och fullt med dig att många byten av förskola stör kontinuiteten i verksamheten samt att det blir svårt för förskolorna att planera sina resurser. Vi har diskuterat frågan ett flertal gånger politisk, så den finns med. När/om beslut tas vet jag däremot inte dagsläget.
Förskollärare: När skall ni politiker börjar lyssna på oss som arbetar ute i verksamheten? Får vi komma och yttra oss på nämndmöten?
Marie Magnusson (KD): Nämndsammanträdena är helt öppna för alla, så dit är ni varmt välkomna. Däremot får åhörare inte yttra sig under sammanträdets gång. Vill ni träffa mig och andra politiker råder jag er att kontakta mig och boka en dag/tid som passar att jag kommer till er förskola. Ni når mig på marie.magnusson@orebro.se
Kicki: Jag läste att man nu föreslår fler timmar för barn till föräldralediga även i Örebro. Hur kan detta vara en prioritering när personalen redan går på knäna på många ställen? Hur löser ni tid för planering och reflektion om det blir full barngrupp alla veckans dagar?
Marie Magnusson (KD): Förslaget om fler timmar i förskolan än de nu gällande 15 för barn till föräldralediga är inget som vi driver. Vi har tillräckligt med utmaningar vad gäller barngruppernas storlek.Så nej, det är inte aktuellt.
Kicki: Hur arbetar ni på politikernivå konkret med att minska barngrupper och arbetsbelastningen?
Marie Magnusson (KD): Dels står vi mitt i en historisk utbyggnad av förskolan i Örebro. Inte sedan 1960-talet har det byggts så många nya förskolor på en gång – vi bygger i snitt en ny förskola per år (115 nya platser). Dels använder vi de av staten riktade statsbidragen för att minska redan befintliga grupper. Det är två konkreta saker vi gör just nu.