Camilla Eklöv, enhetschef Mottagningen psykisk ohälsa barn och unga i Region Örebro län, och Eva Eriksson, enhetschef Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När vet man när man ska söka hjälp för psykisk ohälsa? Hör Eva Eriksson och Camilla Eklöv berätta i klippet. Foto: Fanny Hult/SVT och Fredrik Sandberg/TT

Högt tryck på mottagning för unga med psykisk ohälsa i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Snart ett år efter att den nya mottagningen för barn och unga med psykisk ohälsa startades i Örebro är trycket högt.

– Det fanns ett uppdämt behov när vi startade och sedan har det successivt ökat. Nu tar vi emot ungefär 250 ärenden i månaden, säger enhetschefen Eva Eriksson.

Den 1 mars ifjol invigdes den nya mottagningen på Drottninggatan i Örebro.

– Vi upplever att de som ringer är positiva eftersom de snabbt kan få kontakt. De stora grupper som hör av sig lider av ångest och depression och neuropsykiatriska svårigheter, där man vill ha en utredning, säger Eva Eriksson, enhetschef Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga.

Finns hjälp att få

Det är ganska normalt att ha psykisk ohälsa i perioder under sin uppväxt eller sin livstid, konstaterar Camilla Eklöv, enhetschef Mottagningen psykisk ohälsa barn och unga i Region Örebro län.

– Man ska inte vara rädd för att söka hjälp, för det finns hjälp att få, säger hon.

När ska man söka hjälp? Starta klippet så får du svar.

Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga

• Är ett kontaktcenter dit alla barn och unga i länet med psykisk ohälsa och deras vårdnadshavare kan vända sig för råd och stöd samt bedömning och lotsning till lämplig vårdnivå.

• Syftet är att förenkla vägen till vård genom att ha en sammanhållen ingång till vården.

• Nås på telefon: 019-602 58 00

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.