Grafisk lösning: Profil av kvinna, ansökningar om försörjningsstöd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett fall där FUT-handläggarnas arbete ledde till att en kvinna dömdes till fängelse för grovt bidragsbrott. Foto: SVT Grafik

Möt en av de som arbetar med att komma åt fusk med socialbidrag i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen gick kommunledningen i Örebro ut med att de ska ta krafttag mot välfärdsbrott. Men när det gäller felaktiga utbetalningar av socialbidrag finns det i nuläget endast två handläggare som utreder ärendena. SVT Nyheter Örebro har träffat en av dem.

Örebro kommun betalar uppskattningsvis ut 10 miljoner kronor i felaktigt ekonomiskt bistånd årligen, alltså 5,2 procent av allt bistånd betalas ut.

År 2022 lyckades kommunen återkräva knappt två miljoner kronor av de felaktiga utbetalningarna.

”Svårt att säga omfattning”

Elinor Sörensson arbetar som så kallad FUT-handläggare, vilket betyder att hon utreder felaktiga utbetalningar.

Enligt henne beror de felaktiga utbetalningarna både på slarv från den sökandes sida och att det finns personer som försöker tillskansa sig pengar de inte har rätt till.

– Det är svårt att säga vilken omfattning orsakerna har.

Fler handläggare

Örebro kommun kommer nu utöka antalet handläggare som arbetar med felaktiga utbetalningar.

I slutet av förra året startade kommunen även en tjänst på sin hemsida där privatpersoner eller myndigheter kan tipsa om de misstänker att någon felaktigt får försörjningsstöd.

Christopher Hedbom Rydaeus från Moderaterna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christopher Hedbom Rydaeus (M), ordförande Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, svara i klippet varför Örebro kommun endast haft två FUT-handläggare. Foto: Philip Naskret/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.