Nadja Awad vill avvakta med att kommentera tills resultatet har publicerats av Valmyndigheten. Foto: TT, pressbild

Örebroaren framröstad som Vänsterpartiets nya riksdagskandiat

Uppdaterad
Publicerad

Nadja Awad heter Vänsterpartiets främsta riksdagskandidat från Örebro län. Hon var andranamn på listan i valet, men fick tillräckligt många personkryss i länet för att slå Johan Stolpen, som var partiets förstanamn.

Det blev en jämn kamp om platsen, men när samtliga distrikt räknat sina röster stod det på fredagen klart. Med över 800 personkryss får Nadja Awad knappt sju procent av partiets röster i länet, vilket innebär både en majoritet samt att hon kommer över spärren på fem procent.

Nadja Awad är 31 år gammal, bor i Örebro och jobbar som lärare. Hon har varit engagaerad i kommunpolitiken i Örebro, och är nu alltså framröstad som Vänsterpartiets riksdagskandidat från Örebro län.

Än är det inte klart ifall partiet får en riksdagsledamot från länet, det resultatet är inte fastställt av Valmyndigheten ännu. SVT har varit i kontakt med Nadja Awad, som vill avvakta med att kommentera resultatet tills det publicerats av Valmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet