Att vara egenanställd innebär att man arbetar som frilans fast utan att ha ett eget företag. Istället tar ett så kallat egenanställningsföretag hand om allt det administrativa, i utbyte mot några procent av faktureringsinkomsten. Eva Sandberg har varit egenanställd i två år och tycker att det funkar bra.
– Jag är textredaktör, vilket innebär att jag hjälper författare med språket i deras böcker så att de kan nå fram till läsarna på bästa sätt. När jag fick mitt första uppdrag för två år sedan hade jag redan en heltidsanställning och hade varken behov eller intresse av att starta eget företag, säger hon.
Ökar varje år
Sedan 2010 har antalet egenanställda i Sverige ökat med ungefär 40 procent varje år, men från ganska låga nivåer. Enligt de senaste siffrorna från Egenanställningsföretagens branschorganisation finns det runt 18.000 egenanställda i landet i dag.
– Det är väldigt smidigt och enkelt. Jag slipper all administration kring mina uppdrag. Jag behöver inte bokföra eller deklarera, sådant som normalt kommer med ett eget företag, säger Eva Sandberg.
Finns det några nackdelar med att vara egenanställd?
– Jag får ju inte behålla alla pengar själv, egenanställningsföretaget tar några procent av det som jag fakturerar. Men å andra sidan slipper jag all administration. Jag tycker att det går ganska jämnt ut ändå, säger hon.
Oklarheter kring A-kassa
Enligt bland annat fackförbundet TCO finns det oklarheter när det kommer till egenanställningar på flera plan. Ett av dem är om den egenanställda är berättigad A-kassa. Men Eva Sandberg har inte stött på några problem.
– Nej, det har jag inte gjort faktiskt. Det här är bara en del av min inkomst. Nu ska jag få barn snart så jag har varit i kontakt med försäkringskassan om sådana saker och för dem verkar det inte vara några problem att jag ska få ut till exempel föräldrapenning baserat på min egenanställning, säger hon.