Det dröjer innan 1700-talsugnen kan få sina saknade bitar och åter pryda sin plats i ett hem. Kakelplattorna som förlorats ska ersättas med nytillverkade, men det är inte lätt att smälta samman nyanser och penseldrag med det som gjordes för 300 år sedan. Ändå är det just det som håller på att ske i en liten kakelfabrik i Askersund.
Kakelugnen Maria Ekström arbetar på kommer ursprungligen troligtvis från Stockholm, men ska nu stå i ett privat hem i södra Örebro län. Hon fick börja arbetet med att göra formar till kakelplattorna.
– Det är mycket att pröva sig fram, för leran krymper när den torkar och bränns, säger hon.
Struktur och nyans
Men hon har hittat de rätta måtten och de flesta kakeldelarna är brända. Nu ligger ett digert jobb framför henne med att hitta rätt nyans på färgerna, strukturen och glasyren. Hon håller fram en kakelplatta och jämför med orginalet.
– Det är en svår struktur på själva ytan. Den är blank, men den är ändå matt, säger hon om 1700-talsbiten.
I drygt tio år har Maria haft sin tillverkning av handslaget kakel i ett hus som tidigare var en skurstrasfabrik. Det var med drömmen om just kakelugnar hon startade, men sedan har vanligt kakel tagit mycket av tiden.
Vad skiljer ditt kakel från industritillverkat?
– Jag brukar jämföra mitt kakel med munblåst glas kontra industriellt. Just hur ljuset bryts. Varje platta hanteras för hand och då blir det spår. De skiljer sig lite i storlek och det ger en livfullhet.
Vill göra gammeldags kakelugnar
Hon skräms inte av att ta sig an att restaurera den gamla ugnen, även om det vore enklare att göra allt nytt, och hon lär sig mycket på vägen.
– Nu har jag ju alla formar, så då kan jag göra en helt ny. Jag har förfrågan från kunder om en nytillverkad 1700-talsugn, så jag tror det finns en efterfrågan, säger Maria Ekström.