Mirfat Khallouf flydde för några år sedan från sitt hem i ett samhälle strax utanför den Syriska huvudstaden Damaskus, med anledning av inbördeskriget i landet.
Sensommaren 2013 kom hon till Göteborg tillsammans med sina tre barn. Efter en tid på ett asylboende i Karlstad hamnade familjen i Laxå och där bor de nu, alltså från miljonstaden Damaskus till lilla Laxå med drygt 5000 invånare.
Nu har hon fått flera vänner i kommunen och trivs bra med att bo där.
Arbetar som lärare
I Syrien arbetade hon som lärare, något som hon fortsatt med även i Sverige. I somras fick hon fast anställning som lärare för en förberedelseklass och som studiehandledare vid Centralskolan i Laxå. Nu har hon svårt att tänka sig att flytta härifrån.
– Redan en månad efter att vi kommit hit hade mina barn fått kompisar här och jag var jätteglad för deras skull. Sedan när jag fick jobb och lärde känna vänner här tänkte jag att det även är bra för mig, säger Mirfat Khallouf.
Laxå kommun har som mål att femtio procent av alla flyktingar ska välja att stanna i kommunen efter att ha genomgått etablering.
Läs också: Laxå ökar efter decennier av avfolkning
De tre senaste åren har befolkningen i Laxå ökat, efter decennier av sjunkande befolkningssiffror och Mirfat Khallouf kommer i alla fall att stanna kvar i kommunen.
– Jag fick en chans förra året att flytta till Örebro. Men jag sa: ”nej, jag ska inte flytta”. Jag tänkte först på mina barn, de har kompisar här nu och ska vi flytta måste de börja om från noll igen och jag trivs jättebra med mina arbetskamrater på skolan. De har hjälpt mig jättemycket, säger hon.