– Att få komma till ett nytt land och inte känna sig önskad, att inte känna sig viktig – det bestämmer utfallet för allting, säger läkarstudenten Maryam Sadid. Foto: SVT

Tillgång eller belastning? Maryam vill att debatten om invandring ändrar fokus

Uppdaterad
Publicerad

– Att få komma till ett nytt land och inte känna sig önskad, att inte känna sig viktig – det bestämmer utfallet för allting. Det säger 22-åriga läkarstudenten Maryam Sadid som vill se en mer nyanserad debatt kring flyktingar och invandrare.

2001 kom Maryam Sadid som fyraåring med sina föräldrar och sin bror från Afghanistan via Iran till Sverige. Idag är hon 22 år och studerar till läkare på Örebro Universitet.

– Under min uppväxt kan jag inte minnas att jag blev utsatt för någon form av mobbning eller rasism på grund av mitt ursprung – i alla fall tänkte jag inte på det, funderar hon.

 ”Finns bättre sätt att diskutera”

Men i samband med flyktingkrisen 2015 reagerade Maryam på tonen i debatten. Hur den blev allt mer öppet rasistisk men också hur flyktingar och nyanlända allt oftare benämndes som ”problem”, ”kostnader” och ”belastning” – även i medierna.

– Det kan vara så att vi inte kan hjälpa alla, konstaterar hon, men jag tycker det finns bättre sätt att diskutera det på.

För att försöka ändra i debatten var hon en av drygt hundra högutbildade svensk-afghaner som till sist skrev under ett upprop som publicerades i Aftonbladet 2018.

– Vi som har kommit hit har fått en fantastisk möjlighet till ett bättre liv, säger hon, men vi ger också tillbaka. De jag känner studerar och kämpar för att kunna ta hand om sin familj men också för att de vill bli något och vill bidra till samhället.

Vill sätta tak på invandringen

Staffan Werme som 2015 satt i partistyrelsen för Liberalerna var en av fem politiker som skrev under på en debattartikel i Dagens Nyheter där partiet föreslog ett tak för invandringen i Sverige.

– Vi gjorde det för att vi såg att det skulle inte finnas skolor, socialarbetare, bostäder eller resurser över huvud taget för att det skulle räcka till för att kunna ta emot alla de som kom hit.

Nu har det gått fyra år och Liberalernas farhågor har – hittills – inte infriats.

– Ingen vet riktigt hur det här kommer att slå i framtiden, men att vi tar emot mycket färre flyktingar har självklart hjälpt upp situationen lite. Men redan nu ser vi ju hur skolorna tvingas till besparingar, och det är en klassisk utveckling av situationen 2015, säger Staffan Verme.

”Det bestämmer utfallet”

Men Maryam Sadid är övertygad om att hur vi ser på invandringen och invandrarna idag är det som kommer att bestämma resultatet.

– Att få komma till ett nytt land och inte känna sig önskad, att inte känna sig viktig – det bestämmer utfallet för allting.

Mer om Sverige möts:

Den här artikeln är en del av SVT:s projekt Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga.

Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer?

Besök Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.