– Vi vet att vi har en överdödlighet hos dem som överkonsumerar kött och då pratar jag om mer än 15 kilo per person och år, säger Stella Cizinsky, överläkare i kardiologi på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.
Varför vänder ni er till skolan?
– Vi har ett ansvar att inte bara lära dem saker i skolan, utan också lära dem en livsstil.
Vill minska på köttet i skolan
På Hovstaskolan utanför Örebro lagas maten från grunden och drygt hälften av råvarorna är ekologiska. Som på alla Örebros skolor arbetar man för att minska köttmängden, men det finns inget uppsatt mål från politikerna.
– Vi vet att vi ska dra ner på köttmängden och ersätta det med grönsaker och jag tycker att det är jättebra. Det måste till en förändring på den fronten, säger Maria Liljekvist, som är kock på skolköket i Hovsta.
”Förstör inte naturen så mycket”
Varje dag finns ett vegetariskt alternativ, men vegetarisk mat för alla blir det inte så ofta här på Hovstaskolan.
Hur skulle ni tycka att det var att få vegetarisk mat oftare i skolan?
– Ganska bra, därför att det är billigare och det förstör inte så mycket för naturen, säger Måns på Hovstaskolan. Men hans bordskompis David gillar inte idén eftersom han inte gillar vegetarisk mat.
Kött kan leda till sjukdomar
Köttkonsumtionen har ökat med 40 procent sedan 90-talet och ligger idag på ett genomsnitt på omkring 85 kilo per person och år. Livsmedelsverket rekommenderar att både vuxna och barn äter högst 500 gram chark och rött kött per vecka.
Och studier visar också att det finns viktiga näringsämnen i frukt och grönsaker och barn som äter mycket av det drabbas i mindre utsträckning av vällevnadssjukdomar senare i livet.
Så säger politikerna (Många valde dock att inte svara)
”I Köping följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller energiintag och att det ej ska vara smör till brödet.
Vi erbjuder stora salladsbord varje skola. Vi serverar tre rätter varje dag, varav en är vegetarisk. (....) Vi tycker att det vegetariska alternativet ska vara så gott att barnen väljer det frivilligt.”
Roger Eklund, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Köpings kommun
”I kommunpolitiken har vi inte diskuterat mer vegetarisk mat, så vitt jag kan påminna mig. I kommunens Energi- och Klimatstrategi slår vi dock fast att Norbergs kommun ska arbeta för minskade utsläpp och ur den aspekten borde vi minska köttkonsumtionen.”
Åsa Eriksson (S), Kommunstyrelsens ordförande. Norbergs kommun
”I Örebro kommun erbjuder grundskolan redan idag vegetariska alternativ i skolrestaurangerna dagligen. I gymnasieskolan gäller samma sak. Det ska vara enkelt att välja ett vegetarisk alternativ i Örebros skolor. I kommunledningens nya politiska plattform finns en formulering med som säger att andelen vegetarisk kost ska öka inom Örebro kommun.”
Kenneth Nilsson (S), Örebro kommun
”I Lindesbergs kommun serveras det vegetarisk mat en gång i veckan i våra skolor. (...) Kommunens måltidsenhet arbetar kontinuerligt med att öka andelen grönsaker i rätterna och med att öka antalet grönsaksrätter i menyn. Måltidsenheten jobbar också aktivt med säsongsanpassad mat, exempelvis mycket rotfrukter under hösten och vintern. Att införa vegetariskt varannan dag av hälsoskäl är inte högst prioriterat just nu då vi i första hand arbetar med att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel i vår skolmat.”
Linda Svahn (S), Ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Lindesbergs kommun
”Vi har ett ganska nytt kostprogram i kommunen. Där prioriterar vi ökat intag av frukt och grönt. Däremot har vi valt att inte göra ”vegetariska dagar”. Det är dock viktigt att det alla dagar finns ett vegetariskt alternativ. Salladsbordet skall vara ”frestande” så det inbjuder till att ta mer grönt än ”kött”.
Per Eriksson (S), Kommunstyrelsens ordförande och Solverig Samuelsson (S), Barn- och Utbildningsnämndens ordförande. Askersunds kommun