• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dammen i Lonnhyttan riskerar att brista Foto: SVT

Hoten från vattenmassorna har minskat

Uppdaterad
Publicerad

I samband med gårdagens massiva regnfall riskerade en damm i Lonnhyttan att brista. Under morgonen meddelar räddningstjänsten att riskerna i området minskat.

Karlskoga, Kristinehamn och Storfors drabbades under gårdagen av stora översvämningar till följd av kraftiga regnväder.

LÄS MER: Stabilare läge för dammen som riskerade att brista

Översvämningar i Bergslagen

Flera översvämmade vägar fick stängas av, många hushåll fick vattenskador och översvämmade källare och i Lonnhyttan norr om Karlskoga hotade en damm att brista.

Under morgonen meddelade Bergslagens räddningstjänst att man avslutade de flesta insatserna i området under gårdagskvällen och att dammen stått pall under natten.

– Väg 237 ska var öppen igen och läget med dammen är stabilt. Alla våra pumpar var utlånade till privatpersoner som drabbades igår också, men de ska vara tillbakalämnade nu, säger Åke Hildingsson, insatsledare på på Bergslagens räddningstjänst.

LÄS MER: Familj i Storfors drabbades hårt av regnet

Regnmängderna minskade under natten och enligt SVTs meteorologer ska regnvädret dra bort under dagen.

– Det är skönt att det slutade regna och att vattennivåerna inte stiger längre. I nuläget är vår insats avslutad och läget ska vara stabilt enligt den information jag fått, säger Åke Hildingsson.

Enligt Trafikverket ska alla avstängda vägar i området vara körbara igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet