Flera grisar, varav en tittar nyfiket framåt. Grisarna är i en djurbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Lovisa Forssell på länsstyrelsen berätta om hoten. Foto: SVT Arkiv

Hoten mot djurskyddsinspektörer ökar: ”Försöker påverka beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot personer som jobbar inom djurskydd på länsstyrelsen ökar. Det kan handla om direkta hot – men även mer subtila.

– Man visar på att man kollat upp personen i fråga, det är väldigt vanligt och har ökat jättemycket, säger Lovisa Forssell på Länsstyrelsen i Örebro.

Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer i Örebro åker ofta ut två och två. Handräckning av polisen är allt vanligare och personalen har ett annat risktänk än tidigare.

Allt är följder av ett mer hotfullt klimat, där enskilda handläggare hängs ut med namn i sociala medier och får ta emot direkta och subtila hot.

– Det har blivit mycket mer hot och påverkansförsök, man försöker påverka beslut som tas. Det är framför allt beslut vi tar som påverkar enskilda individer som de här situationerna uppstår, säger Lovisa Forssell, chef på avdelningen landsbygd på Länsstyrelsen i Örebro.

Polisanmäler i högre utsträckning

År 2020 upprättades 8 incidentrapporter. Ifjol var den siffran 29. Det är först på senare tid som länsstyrelsen börjat polisanmäla hot. Men enligt Lovisa Forssell krävs det ganska mycket för att handlingarna ska bli straffbara.

– Det finns förslag på att trakasserier ska ingå i straffskalan och då kommer vi kunna anmäla mycket mer. Nu har vi anmält det vi tror kommer kunna leda någon vart, men vi kommer börja anmäla mer.

Svårt att rekrytera i vissa län

Trenden är densamma i hela landet, enligt Lovisa Forssell. I vissa län har situationen lett till svårigheter att hitta djurskyddshandläggare.

– Vi har inte hamnat där ännu och jag hoppas inte vi ska behöva hamna där heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.