– Jag kan inte säga att jag var först, det finns säkert de som var före mig, men vi var väldigt få distriktsläkare på den tiden som var engagerade i detta, säger Lillemor Nyberg, distriktsläkare i Karlskoga och medicine doktor i allmänmedicin.
Sedan många år tillbaka används fysisk aktivitet på recept, FaR, som behandlingsmetod mot en rad folksjukdomar i hela Sverige. FaR är också en rekommenderad metod i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hälso- och sjukvården.
– Just att man behandlar många sjukdomar på en gång är så fantastiskt och helt avgörande tycker jag för att man borde ändra rutiner överallt så att man skriver fler FaR, säger Lillemor Nyberg.
Viktigt att någon bryr sig
Hon tror att de uppföljande samtalen ofta glöms bort i vården, att patienten kanske fått ett samtal om livsstil och råd om motion. Men att det stannar där. Och då fungerar det inte menar hon.
– Det måste finnas någon som bryr sig, någon som frågar ”har du gjort dina knäböj, går du dina promenader?” eller vad det kan vara. Precis som med medicin måste man följa upp ordinationen och det behöver inte ta lång tid att ställa frågorna.
Hennes erfarenhet är att patienterna vill ha råd om sin livsstil och få veta vad de kan göra själva. Men hon skulle önska att många fler FaR-recept skrevs ut i landet och att användningen redan skulle vara större än den är.
– Ibland kan motstånd vara bra, att det blir balanserat, men just när det gäller fysisk aktivitet så tycker jag att motståndet varit orimligt stort, och är fortfarande. Vi har så stor kunskap idag om effekten och i Socialstyrelsens riktlinjer finns ju basnivån klar för oss. Vi vet att patienterna kommer ha stor nytta av FaR om rutinerna följs, säger hon.
Tror på nya eFaR
Under våren har pilottester gjorts på flera håll i landet med en digital variant av FaR, så kallad eFaR. Det håller nu på att utvärderas.
Det finns också en hel kunskapsbank samlad i den digitaliserade formen av handboken FYSS, Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling. Där kan läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter med flera få stöd att hitta rätt fysisk ordination till patienten när de skriver ut FaR, eller i framtiden: eFaR.
Lillemor Nyberg är positiv till den digitala utvecklingen och hoppas att det är knuffen som behövs, för att förskrivningen av FaR ska ligga mer i linje med de behov som befolkningen har.
– Det underlättar när vi elektroniskt kan gå in på eFYSS och kopiera råden till ett individanpassat eFaR-recept, som kan skrivas ut i pappersversion eller läsas i den egna journalen via 1177. Jag är glad att jag får vara med och knyta ihop säcken med allmänt tillgängliga råd för alla patienter som har behov, så att det blir en jämlik vård.