Hanna Roos, instruktör Nerikes Brandkår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Roos, instruktör vid Nerikes Brandkår, berättar hur utbildningen går till. Foto: Erik Karlsson/SVT

I Örebro län utbildas privatpersoner – ska kunna rycka ut på larm vid olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Bränder, olyckor eller hjärtstopp. Nu kan en så kallad civil insatsperson, CIP, kallas in för att snabbt vara på plats och göra en första insats.

– Syftet är att stärka upp landsbygden där räddningstjänsten har extra långa framkörningstider, säger Hanna Roos, instruktör vid Nerikes Brandkår.

I år har Nerikes brandkår utbildat länets första civila insatspersoner, CIP. Det handlar om ett frivilligt uppdrag, där privatpersoner utbildas att göra en första insats under tiden räddningstjänst och ambulans är på väg till platsen.

Har utbildat flera i länet

– Vår målsättning var att få ihop en grupp på mellan 10-20 personer, men nu har vi utbildat 19 personer här i området Tiveden och 19 personer runt Södra Väringen, säger Hanna Roos, som nu utbildat närmare 40 civila insatspersoner i länet.

Konceptet finns redan på flera platser i Sverige och med hjälp av Brandskyddsföreningen byggs nu ett nationellt nätverk av civila insatspersoner som ska vara redo att rycka ut vid behov.

CIVIL INSATSPERSON (CIP)

• En civil insatsperson ska inte ersätta räddningstjänsten, utan komplettera den.

• CIP är frivilliga som med en kort utbildning och visst stöd snabbt kan informeras om en händelse via SOS alarm och hjälpa till vid till exempel bränder, olyckor, hjärtstopp eller andra incidenter.

• Genom initiativ från främst räddningstjänst och lokala brandskyddsföreningar har civila insatspersoner rekryterats och utbildats på flera orter i landet.

• Brandskyddsföreningen, med tjugo lokala brandskyddsföreningar över hela landet, har som mål att skapa ett fungerande och rikstäckande nätverk med CIP.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.