Strejkvakt står framför Teslas verkstad och bilhall i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog tror inte att IF Metalls stämningen kommer ha någon betydelse för den pågående Teslakonflikten. Hör honom i klippet ovan. Foto: Pontus Lundahl/TT

IF Metall drar Tesla till domstol – ska lämna in stämning

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet IF Metall drar elbilstillverkaren Tesla till domstol, rapporterar Arbetsvärlden. Enligt facket har Tesla vägrat att lämna ut information om företagets ekonomi, vilket de enligt medbestämmandelagen är tvungna till.

IF Metall kommer att lämna in en stämning mot Tesla till Arbetsdomstolen. Enligt medbestämmandelagen ska Tesla lämna ut uppgifter om företagets ekonomi och fackförbundet hävdar nu att Tesla bryter mot lagen.

– Stämningen kommer att lämnas in så fort som möjligt. Senast nästa vecka, säger Tomas With, vice ordförande för IF Metall till Arbetsvärlden.

Enligt arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog är Tesla vanligtvis skyldiga att lämna ut information om sin ekonomi till alla fackförbund som har medlemmar på företaget. Det ska ske i samband med varje bokslut, utan att facket behöver be om det.

Första gången det prövas

Men det finns ett undantag i lagen som säger att ett företag under en pågående konflikt inte behöver lämna ut sådan information som har betydelse för konflikten.

– Det kan bli intressant för den här saken har aldrig tidigare prövats. Och bevisbördan ligger på Tesla som måste argumentera för att informationen har betydelse för konflikten, säger Tommy Iseskog, och fortsätter:

– Min bedömning är att ekonomiska förutsättningar i grunden inte har någon betydelse för företagets vilja att skaffa kollektivavtal eller ej och i så fall ska denna information lämnas ut.

”Kan bidra till större avgrundsdjup”

Elbilsföretaget och fackförbundet ligger i strid med varandra sedan slutet av oktober i fjol. Enligt IF Metall motsätter sig företaget att teckna kollektivavtal i Sverige, vilket fått facket att gå ut i strejk.

Tommy Iseskog tror däremot inte att stämningen kommer ha någon betydelse för den pågående konflikten.

– I så fall skulle det snarare kunna bidra till ett ännu större avgrundsdjup mellan parterna, säger han.

En man i varselväst står framför en bilbutik och ser missnöjd ut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har tidigare besökt Teslas verksad i Örebro, där IF metalls medlemmar har strejkat sedan i oktober förra året. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.