En person i kostym står framför Örebro Studentkårs lokaler. Byggnaden har en tydlig grön skylt med namnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Örebro studentkårs vice ordförande Viktor Breström hur sänkningen skulle slå mot deras verksamhet. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Ilska hos Örebro studentkår efter regeringens budgetförslag

Publicerad

Tidöpartierna vill se en kraftig sänkning av det statliga stödet till Sveriges studentkårer. I ett öppet brev till länets ministrar och riksdagsledamöter vädjar de nu om att politikerna ska tänka om.

– Sänkningen måste stoppas eller i varje fall minskas, menar Viktor Breström, vice ordförande i Örebro studentkår.

Staten betalar varje år ut ekonomiskt stöd för arbete med studentinflytande, där en övervägande majoritet av pengarna går till landets studentkårer. Av de totalt drygt 70 miljoner som idag går till studentinflytande går 55 miljoner till kårerna.

Nu föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en sänkning av stödet, vilket om förslaget blir verklighet skulle innebära att studentkårernas statliga pengar skulle minska med cirka 30 procent 2026.

Skriver brev till politiker

Studentkårerna menar att sänkningen bland annat riskerar att hota deras förmåga att skapa bra studieförutsättningar.

Örebro studentkår har nu skickat ett öppet brev till finansminister Elisabeth Svantesson (M), utbildningsminister Johan Pehrson (L) och riksdagsledamöterna från Örebro län.

– Vi accepterar inte den föreslagna sänkningen. Det är intäkter som bland annat skulle kunna gå till vår granskning av Örebro universitet och vårat engagemang för Örebro som stad, säger Viktor Breström.

Spela klippet och hör hur hårt en sänkning skulle slå mot just Örebro studentkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.