Marianne Tiborn på Arbetsmiljöverket konstaterar att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara på jobbet. Foto: SVT

Ingen övre gräns för hur varmt du får ha det på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

På Arbetsmiljöverkets tipstelefon har det kommit in fler anmälningar om värme och hetta på arbetsplatser än tidigare år. Men den som vill veta var gränsen går på termometern riskerar att bli besviken. Någon övre gräns finns nämligen inte.

På Arbetsmiljöverket i Örebro har man i år fått in betydligt fler tips och anmälningar om varma arbetsplatser än tidigare år. Men för den som undrar var gränsen går för hur varmt det får vara på jobbet finns inget enkelt svar.

– Det finns inga övre gränsvärden egentligen, konstaterar Marianne Tiborn som är inspektör på Arbetsmiljöverket, men det finns riktlinjer för när man måste göra en riskbedömning om hur värmen påverkar de anställda.

Arbetsgivarens ansvar

Vilket slags arbete det handlar om spelar in i den bedömningen.

– Arbeten där man är fysiskt aktivt på jobbet så blir riskerna större med värme. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att det finns möjlighet till pauser och att man dricker men också att prioritera vilka arbetsuppgifter som är viktigast.

Marianne Tiborn, inspektör på Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Bör göra riskbedömningar

Att arbeta långsiktigt och hållbart är också viktigt med tanke på att värmen ser ut att hålla i sig.

– Det är en extrem sommar just nu, konstaterar Marianne Tiborn. Det var länge sedan vi hade så varmt såhär länge och arbetslivet ska löpa på ändå. Då bör man göra riskbedömningar för att se till att de anställda orkar med.

– Men, understryker Marianne Tiborn, det är inte förbjudet att arbeta över en viss temperatur.

Ur Arbetsmiljöverkets riktlinjer för temperatur och klimat

Enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer bör man ta hänsyn till att arbetsförmågan påverkas eftersom hög värme inverkar på både kropp och sinne.

Kroppens naturliga svar på hög värme är att sänka arbets­takten för att minska kroppens värme­produktion.

Uppmärk­samhet och omdöme försämras och olycksfalls­risken ökar.

Humöret påverkas av värme­belastningen på samma sätt som av annan stress.

Ansvarig för arbetsmiljön kan vara arbetsgivaren men också byggherren eller fastighetsägaren.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.