Danskompaniet Raande-vo var med och dansade i och omkring fontänen under invigningen. Se klippet från arkivet här. Foto: SVT

Järntorget – ett hett diskussionsämne i över ett decennium

Uppdaterad
Publicerad

Utformningen av Järntorget i Örebro är återigen ett hett ämne och ska nu analyseras av kommunen. Men det är inte längesedan torget invigdes efter en lång renovering.

Den 8 juni 2011 stod Järntorget klart efter att ha varit avstängt för renovering i över ett år, en renovering som kostat mer än planerat och påverkat handeln runt torget negativt. Dessförinnan bestod det till stor del av parkeringsplatser, vilka nu var borta och hade ersatts av bland annat en fontän.

Under invigningen höll dåvarande ordförande i programnämnd samhällsbyggnad, Björn Sundin (S), tal.

– Det är en stor glädje att få inviga detta torg idag, sa han då.

Kritikerna snabbt framme

Men, kritiken lät sig inte väntas på. Redan knappt tre månader efter invigningen höjdes missnöjda röster under ett möte med handlare från norrcity.

”Erkänn misstaget med fontänen, ta tillbaka parkeringsplatserna till Järntorget, tyckte flera”, sa SVTs reporter i inslaget i slutet av augusti 2011.

– Vi har problem med parkeringar på norr och hela stadskärnan. Jag brukar säga att en parkeringsplats som ingen vet om fungerar inte som parkering, sa Björn Sundin om kritiken då.

Nya renoveringsplaner

I mars 2012 var det dags igen. Politikerna var inte nöjda med resultatet och beslutade om att satsa pengar på en ny renovering.

– Vi ser ju att det finns brister, det känns rätt surt att behöva lägga pengar på något som nyligen har gjorts. Det är för lite liv å rörelse och inga uteserveringar. Den förra ombyggnaden gick för fort och man stressade fram det hela, sa Björn Sundin 2012.

Och nu är bollen återigen i rullning. Örebro kommun har beslutat att göra en helhetsanalys av torget, som idag beskrivs som grått, livlöst och öde.

– Det finns ingen annan fysisk plats som jag blir så kontaktad kring, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.