Vaktmästare oljar in en avbytarbänk på fotbollsplan i Hällefors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Hultgren har trots sin lite brokiga bakgrund, landat en fast tjänst som vaktmästare på Hällefors kommun. I klippet berättar han om hur kommunen gjort det möjligt. Foto: SVT

Jonas gick från försörjningsstöd till fast jobb på kommunen i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av de som gått från att leva på försörjningsstöd till att ha ett fast jobb när Hällefors kommun individanpassar till fördel för arbete.

– Jobbet betyder jättemycket, säger Jonas Hultgren.

Efter att Jonas Hultgren hade avslutat en längre period på behandlingshem, fick han en praktikplats under några månader. En praktik som ledde till en fast tjänst som vaktmästare på kommunen i Hällefors, där han sköter om fotbollsplanen och området runt den.

– Jag får vara ute mycket på sommaren och arbetskollegorna är kanon, säger Jonas Hultgren.

Individuell plan

Kommunens sätt att göra individuella planer för personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden under en längre tid, har bland annat gjort det möjligt för Jonas Hultgren, att en gång i månaden vara borta från jobbet för att kunna ta körkort, och innan hade han andra åtaganden som han behövde vara borta för en gång i veckan.

– Jag har svårt att tro att ett vanligt företag eller ett vinstdrivande företag, skulle ta hänsyn till allting, det blir nog svårt.

Starta klippet för att höra vilka faktorer som ligger bakom Hällefors minskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vilka faktorer som ligger bakom Hällefors minskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.