Martin Suserud är jurist på polisens rättsavdelning. Foto: Privat / TT

Juristen: ”Man kan få finna sig i att bli bortlyft”

Uppdaterad
Publicerad

Den som inte lyssnar på polisens uppmaningar om att flytta på sig kan få finna sig i att bli bortlyft. Det förklarar Martin Suserud som är jurist på polisens rättsavdelning.

Under helgen har polisen riktat skarp kritik mot flera badgäster vid Degernäs camping som var på plats när en 17-årig pojke drunknade. Kritiken har handlat om att man inte flyttat sig förrän polisen sagt till för att göra plats för räddningstjänsten.

– En person som återkommer flera gånger, trots att polisen har avvisat den från platsen kan få finna sig i att bli bortlyft och transporteras i bil till närmaste polisstation, det säger Martin Suserud som är jurist på polisens rättsavdelning.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

”Normalt ingen straffrättslig påföljd”

Polisen arbetar på en olycksplats under räddningsledaren och är där för att se till att räddningspersonalen kan göra sitt jobb. De kan både avvisa personer muntligt men också rent fysiskt om man inte hörsammar uppmaningen.

– Men i normalfallet blir det ingen straffrättslig påföljd, säger Martin Suserud.

Ny lag kan ge livstids fängelse

Men det kan bli ändring på det. En ny utredning, blåljusutredningen, som väntas leda till en lagändring ska göra det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete.

Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Mer i ämnet