• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I syrummet i familjen Bergvalls källare guppar en sko i det brunfärgade vattnet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Källaren fylldes med avloppsvatten – för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger de senaste åren har Karlskogas avloppsnät inte klarat av större regn. På en gata har de boende nu drabbats av översvämmade källare tre gånger på raken.

Familjen Bergvall var just klara med en renovering av rummen i källarvåningen. De hade förstörts när avloppsvatten trängt in där efter att kommunens ledningar inte klarat ett skyfall.

Under söndagen kom ett nytt ösregn – och allt förstördes i källaren igen.

Översvämningar i Bergslagen

– Det är katastrof, säger Tord Bergvall.

– Jag bara bölar och tjuter hela tiden, säger Lilian Bergvall

För tredje gången på fyra år har vatten forsat in i familjens källare. Ett 20-tal hus till på Spelgatan i Karlskoga har råkat utför samma sak, trots att villaägarna slagit larm till kommunens bolag om att avloppsnätet är underdimensionerat.

Tord Bergvall Foto: Jesper Mattsson

– Vi har sagt till att det bara är en tidsfråga innan det händer igen, men de har inte reagerat. Det finns inte ord för det. En sådan jäkla nonchalans, säger Tord Bergvall.

Klarar inte störtregn

Ledningarna är byggda för att klara maximalt 60 millimeter nederbörd under ett dygn. Det är den mängd kommunen har räknat med ska komma vart tionde år.

De hade inte en chans att klara de mellan 83 och 164 millimeter regn som föll över olika delar av Karlskoga igår.

På Karlskoga Energi & Miljö, som har hand om avloppsnätet, pågår en utredning om vad man ska göra i det drabbade området. Det finns pengar avsatta för att bygga om redan i år. Utredningen skulle ha varit klar i juni men har dragit ut på tiden.

– Det är självklart jättetråkigt att det är samma fastighetsägare som har drabbats så här många gånger. Vi gör ju allt vi kan för att påskynda det här, men det tar tid. Det är inte bara att byta ut en ledning i marken, utan det är mycket runt omkring, säger Jenny Johrin, VA-chef på Karlskoga Energi & Miljö.

Vilket är ert ansvar för att det blir så här för de här fastighetsägarna?

– Vi har ju  ett ansvar för att klara upp till 60 millimeter på ett dygn, men vi ser att extremnederbörd blir allt mer vanligt, så vi försöker bygga om för att klara de större översvämningar som inträffar.

Totalt drabbades ett 50-tal fastigheter i Karlskoga av översvämningar efter det kraftiga regnet. Foto: Jesper Mattsson / SVT

Illaluktande vatten ger skador

Brandkåren har nu hjälpt till att pumpa bort det illaluktande vattnet ur källarna hos de drabbade. Att det är blandat dagvatten och avloppsvatten som svämmar över har gjort situationen mycket värre, menar Lilian Bergvall.

– Det gör ju att det blir väldigt mycket större skador, säger hon.

Lilian Bergvall.

För familjen Bergvall återstår nu arbetet med att för tredje gången renovera rummen och duschen i källarplanet – och för tredje gången betala självrisken och försäkringen.

– Det är ledsamt. Man försöker dämpa sig, men det är inte lätt i det här läget att hålla sig lugn. Man blir frustrerad, säger Tord Bergvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet