Sveriges geologiska undersökning (SGU) har undersökt och kartlagt flera gruvområden i Bergslagen. Det de velat kartlägga är så kallade innovationskritiska metaller och mineraler.
– Kritiska metaller och mineral är sådant som den europeiska industrin är i stort behov av. Dessa råvaror produceras inte i Europa. Det finns länder, som exempelvis Kina, som producerar dessa och om de stryper tillförseln av dessa till Europa, då har vi inget. Det är därför dem anses kritiska, säger geolog Anders Hallberg på SGU och fortsätter:
– Vi har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga möjligheterna för utvinning av dessa kritiska metaller i Sverige.
Mängderna sticker ut
SGU:s kartläggning, som fokuserat på gruvområden där järn- och basmetaller tidigare utvunnits, visar att det finns innovationskritiska metaller och mineral på flera ställen. De platser som lyfts fram extra i kartläggningen är Vena gruvfält i Askersund, där man hittat höga halter av metallen kobolt. Och sandmagasinen vid Yxsjöbergs gruva i norra Ljusnarsbergs kommun.
– I Yxsjöberg finns stora mängder volfram, mängderna som finns gör att den sticker ut rejält bland de andra, det är ett intressant objekt, menar Anders Hallberg.
Goda förutsättningar för hållbarhet
I Bergslagen har man traditionellt brutit metaller som järn, koppar, zink och bly. Till viss del även nyss nämnda volfram, nickel och svavel. Men SGU:s nya kartläggning visar att regionen också har potential för innovationskritiska metaller, såsom kobolt, volfram, indium med flera.
– Kartläggningen bekräftar att Sverige har goda förutsättningar för att bidra till en långsiktig och hållbar försörjning av material som behövs för klimatomställningen, säger Ildika Antal Lundin, enhetschef på SGU.
Så skriver SGU om fynden
Vena gruvfält:
”Fynd av kobolt har bekräftats och beskrivits ytterligare i områden kring Vena gruvfält, Tunaberg och Riddarhyttefältet. Kobolten förekommer med koppar eller järn, som förvisso inte är klassade som kritiska, men som underlättar lönsamhet vid eventuell brytning. Sannolikt finns kobolt på fler platser som ännu inte har undersökts med moderna metoder.”
Yxsjöbergs sandmagasin:
”Bergslagens främsta kända volframtillgång idag är sandmagasinen vid Yxsjöberg, framför allt det äldre magasinet från den tid då anrikningsprocessen var mindre effektiv. Utöver volfram innehåller anrikningssanden beryllium, vismut och tenn, samt sannolikt flusspat.”