Mätinstrumenten sitter uppe ett dygn vid varje tillfälle. Foto: Malin Gotlin/SVT

Regler saknas för hälsoskadliga ämnen i byggmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Byggprodukter innehåller hundratals kemikalier. En del av dem kan påverka vår hälsa, framförallt barns hälsa, men särskilda kemikalieregler för byggprodukter saknas idag. 

För tre år sen la Kemikalieinspektionen, Boverket och Folkhälsomyndigheten ett förslag till regeringen om att 200 ämnen i golv, väggar och innertak bör regleras. 

– Det är viktigt med regler på det här området eftersom vi idag inte vet om byggprodukter läcker ut skadliga ämnen. Ämnen som är cancerframkallande och ämnen som kan skada arvsmassan. Det är alltså de allvarligaste hälsoskadliga ämnena som vi är oroliga för, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.

På regeringens bord

Förslaget ligger på regeringens bord, men har dragit ut på tiden. Däremot är förslaget inte bortglömt, enligt Maria Ohlman som är enhetschef på Miljödepartementet.

– Det är en viktig fråga, som vi ska gå i mål med, men jag kan tyvärr inte säga när. Frågan bereds fortfarande.

Har kompletterat med egna regler

EU har övergripande regler för kemikalier i byggprodukter, men flera EU-länder har kompletterat med egna regler. I Sverige är det endast ett ämne, i en typ av produkt reglerat – och det är formaldehyd i träskivor.

Kemikalieinspektionen menar att de generella reglerna inte ger ett tillräckligt bra skydd mot spridningen av skadliga kemikalier, som kan läcka ut från byggmaterial. 

– Vi hoppas att regeringen gör en svensk lag av förslaget, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen.

Fakta om förslaget:

Reglerna förseslås gälla för byggprodukter som används för att konstruera golv, väggar och tak inomhus. Kemiska produkter, som lim och färg, omfattas inte.

Reglerna ska begränsa läckage av enskilda kemiska ämnen baserade på riktvärden som är framtagna på EU-nivå och generella begränsningar av läckage/emissioner av cancerframkallande, mutagena eller fortplantningsstörande ämnen (CMR-ämnen). Nya ämnen kan relativt enkelt inkluderas om de identifieras som problematiska.

Regler för det som föreslås saknas på EU-nivå. Vissa andra länder inom EU har redan egna regler på området.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.