Foto: SVT

Kexfabriken blir bok

Publicerad

Historien om Örebro Kexfabrik, som en gång var Örebros flaggskepp, har inte berättats tidigare men nu ger Åke Johansson och Peo Sjöberg ut den första boken om dess historia.

Bakgrunden till bokens tillblivelse var Åke Johanssons samlarintresse – han fick upp ögonen för Kexfabrikens vackra plåtburkar som kexen förvarades i. I dag är plåtburkarna eftertraktade samlarobjekt.

– En fascination för Örebro Kexfabrik som har gjort att vi tyckte att nu var det dags att dokumentera det här, att få det på pränt. Vi har ju konstaterat att det inte finns så mycket skrivet om Örebro Kexfabrik, trots att det var en stor arbetsgivare i Örebro under 80 år, säger Åke Johansson som skrivit boken.

400 anställda

För 39 år sedan lade Örebro Kexfabrik ner sin verksamhet och Brago-kexen fick flytta ner till Kungälv där Göteborgs Kexfabrik ligger. Fabriken grundades redan 1896 men hade sin storhetstid på 1930-talet med 400 anställda, mestadels kvinnor.

Men arbetet med själva degblandningen var tungt så där behövdes manlig kraft och styrka.

Ett kex är ett bröd bakat på ojäst deg av havre eller vete.

– Örebro Kex var ju väldigt berömt i hela Sverige och är det fortfarande trots att det gått 39 år sedan fabriken lades ner och det kan ju vara en del av den fascination som jag är del av och många andra också. Det är inte bara jag som tycker kexburkar är roliga som till exempel heminredning eller som praktiska föremål i hemmet, säger Åke Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.