Ett tiotal ungdomar nappade på erbjudandet om ett tvådagarsläger i programmering – utan killar. I studieförbundet ABF:s lokaler har det stiftat närmare bekantskap med kod.
– När man tittar på den första gången då ser det verkligen som grekiska, man fattar ingenting. Men successivt märker man att det är inte så krånligt och svårt. Och på tre dar kan man faktiskt lära sig jättemycket – vad skillnaden är mellan HTML och CSS till exempel, säger Elin Häggberg, kursledare och teknikbloggare.
”Många stereotyper kring teknik”
Programmerare är i dag en bristvara på arbetsmarknaden, men det är fortfarande få tjejer som lockas till IT-branschen.
Elin Häggberg vill ändra på saken och få fler tjejer att testa på programmering. Kursen har riktat sig till tjejer, transpersoner och icke-binära i åldern 13 till 19 år, med olika bakgrund och tidigare erfarenheter av programmering.
– Det har skapats många stereotyper kring teknik, vem som för vara intresserad och vem som får hålla på med kod, säger Elin. Det sitter ganska djupt och påverkar vad vi väljer att göra. Jag tycker att det är viktigt att motverka stereotyperna.
Hade inte vågat om killar varit med
Att killar inte är välkomna den här gången är något som har gått hem hos många deltagare i kursen.
– Om det hade varit killar med hade jag inte vågat visa vad jag har gjort, erkänner Johanna Gunnarsson. Det skulle åtminstone vara svårare. Jag känner mig tryggare i den här gruppen.
– Man måste ta bort den där spärren för det är inte en killbransch, tycker Molly Scherberg. Teknik är för alla oavsett vad man identifierar sig som.