Kjell hade alla tecken på hjärtinfarkt – men ambulansen tog inget EKG

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Strömberg i Degerfors ringde 112 med tydliga symptom på hjärtinfarkt. Men ambulanspersonalen på plats tog inget EKG – istället uppmanades Kjell köra sin egen bil till akuten i Karlskoga. Där konstaterades en allvarlig hjärtinfarkt och han kördes i ilfart till USÖ i Örebro.

– Det här får aldrig hända igen, säger sonen Peter Strömberg, som Ivo-anmält händelsen.

Peters pappa uppmanades köra själv de cirka två milen till akuten i Karlskoga, medan a

Peter Strömberg berättar pappans historia eftersom han inte orkar göra det själv. Foto: Privat

mbulansen åkte efter honom.

– Väl där får pappa leta upp en vanlig parkering en bit från akutintaget. Ambulansen åker vidare och försvinner. De ser inte till att pappa kommer in på akuten, och har inte heller förvarnat om att han kommer. Han får ringa på receptionsluckan och vänta tills någon öppnar.

Kördes i ilfärd till USÖ

På akuten tas EKG på Kjell, sedan går det fort. Kjell har en allvarlig hjärtinfarkt, körs i ilfart till Universitetssjukhuset, USÖ, i Örebro och opereras omgående. Efter drygt en vecka får han komma hem.

– Pappa känner sig väldigt dåligt och respektlöst behandlad. Han är fortfarande väldigt medtagen och orkar inte själv berätta. Därför gör jag det, säger Peter.

Han betonar att hans pappa fått en ursäkt och blivit väldigt väl bemött och omhändertagen efter att hjärtinfarkten konstaterades.

– Ingen vet förstås hur pappa hade mått idag om allt gått rätt till, han fick ju en allvarlig hjärtinfarkt. Men ingen får råka ut för något liknande. Det här får inte hända igen.

Bekräftar att fel begåtts

Regionen har efter en internutredning gjort en Lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Kristian Thörn, chefläkare för Område specialiserad vård, beklagar det inträffade. Han konstaterar att ett EKG borde ha tagits på Kjell i hans hem, så att han hade kommit till USÖ snabbare.

Han menar samtidigt att ingenting pekar på att patienten drabbats av en vårdskada, men att agerandet kunde ha lett till en sådan.

I klippet svarar Kristian Thörn på vad regionen nu gör för att undvika att något liknande händer igen.

Fakta

Lex Maria

Hälso- och sjukvårdspersonal är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.

Vårdgivaren utreder

När vårdgivaren tar emot en sådan rapport ska händelsen utredas. Syftet ska vara att klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat, samt ge underlag för beslut om åtgärder för att hindra upprepning, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

Anmälan till IVO

Om vårdskadan är allvarlig ska vårdgivaren snarast anmäla den till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Källa: Socialstyrelsen

Bakgrunden till namnet lex Maria är en händelse på Maria Sjukhus i Stockholm 1936 då fyra patienter avled efter felbehandling. De hade injicerats med desinfektionsmedel i stället för med bedövningsmedel. (Wikipedia).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.