– Trenden är att pensionärer tappar i förhållande till löntagarna och att antalet pensionärer i relativ fattigdom kommer att öka, säger Anders Thoré, sakkunnig i pensionsfrågor på Pensionärernas riksorganisation (PRO), i ett pressmedelande.
På kommunnivå varierar andelen ekonomiskt utsatta äldre från 6,3 procent i Danderyd till 31,9 procent i Eda.En övervägande majoritet av de som hamnar under fattigdomsgränsen är kvinnor.
Låga kvinnolöner
– Det beror naturligtvis på att de har tjänat mindre under hela sitt yrkesliv. Dels är lönerna lägre i kvinnodominerande yrken, dels är kvinnor borta från arbetsmarknaden mer. De tar hand om hushåll och barn och är sjukskrivna i högre grad än män. Fler kvinnor jobbar också deltid, och i arbetaryrken handlar det om ofrivillig deltid i stor utsträckning, säger Anders Thoré.
Konsekvenserna är, konstaterar han, att det kan vara svårt att ha råd med det allra nödvändigaste, och att man utöver pengar till hyra och mat inte har mycket över.
– Då kan man vara tvungen att avstå sociala aktiviteter eller sånt som läkarbesök, mediciner och tandvård, säger Anders Thoré.
Andelen ekonomiskt utsatta äldre (65+) i länets kommuner
Ljusnarsberg toppar länslistan med högst andel ekonomiskt utsatta över 65 år. Lägst andel har Nora.
- Ljusnarsberg – 20,1 procent
- Laxå – 19,2 procent
- Lekeberg – 17,8 procent
- Askersund – 17,4 procent
- Hällefors – 17,1 procent
- Lindesberg – 16,5 procent
- Hallsberg – 15,2 procent
- Kumla – 15,2 procent
- Örebro – 14,9 procent
- Degerfors – 14,4 procent
- Karlskoga – 14,3 procent
- Nora – 14,2 procent