• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Klamydiavaccin kan bli nässpray

Uppdaterad
Publicerad

Vaccin mot könssjukdomen klamydia forskas nu fram på flera platser i världen, bland annat vid Örebro universitet.

Förra året rapporterades 36.203 fall av klamydia i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. I dag finns det ännu inget vaccin mot klamydia på marknaden.

Nu tittar forskarna vid Örebro universitet på om det går att utveckla ett klamydiavaccin – och om det går att använda som nässpray, och inte som spruta.

– Det är ett nytt och enkelt sätt att vaccinera, där man ger det i form av nässpray eller näsdroppar istället för en injektion. Och det blir i så fall det första vaccinet – om det blir en kommersiell verklighet av det – mot den här väldigt vanliga könssjukdomen, säger Sören Andersson, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Sören Andersson, forskare på Örebro universitet. Foto: Johannes Weckström/SVT

Vill använda slemhinnor

Örebroforskaren vill använda slemhinnor, som ingår i kroppens system för vaccinering mot klamydia. Han menar att slemhinnorna hänger ihop och om man vaccinerar mot könsjukdomen i näsan kommer vaccinet att sprida sig lättare till könsorganet.

Forskarlaget arbetar nu bland annat med att kunna genomföra flera djurförsök och räknar med att vaccinet kan bli verklighet om 5-10 år. Att just ge det som nässpray eller droppar genom slemhinnorna är inte bara för att det är enkelt.

– Det är för att infektionen kommer in den vägen och vi har väldigt mycket immunologisk vävnad. De celler och molekyler som skyddar mot infektion finns i stor omfattning där lokalt. Då är det där man vill stimulera och inte behöva gå omvägen via en injektion, säger Sören Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.